Upala mokraćnih puteva može uzrokovati nelagodu, bol i učestalu potrebu za pražnjenjem mjehura, no može dovesti i do rzvoja ozbiljnih komplikacija.
U prevenciji ili smanjenju učestalosti infekcija mokraćnih puteva pomoći mogu neke namirnice, a neke treba izbjegavati ako ste skloni čestim mokraćnim infekcijama, piše Živim.hr.
Celer
Ovo prilično zanemareno povrće, koje se uglavnom koristi samo kao dodatak juhama i umacima, izuzetno je korisno za mokraćni mjehur i vezivna tkiva. Znatno smanjuje količinu mokraćne kiseline te tako umanjuje nelagodu prije i nakon mokrenja. Celer također može pomoći u stvaranju mokraće, a dokazano je i da pomaže u suzbijanju bakterijskih infekcija u reproduktivnim organima i probavnom sustavu, a ne samo u mokraćnom traktu.
Bobičasto voće
Od borovnica preko jagoda do malina, bobičasto voće sadrži flavanol koji dokazano pomaže u liječenju bakterijskih infekcija, naročito onih u mokraćnim putevima.
Namirnice koje osiguravaju nutrijente
Još se preopručuju kruške, banane, mahune, tikve, kruh od cjelovitih žitarica, orašasti plodovi i jaja. To su namirnice koje će osigurati nutrijente, a neće nadražiti mokraćni mjehur.
Što ne jesti
Prerađena hrana sadrži manje antioksidansa i drugih nutrijenata od svježe i može povećati razinu slobodnih radikala u tijelu, što otvara put infekcijama. Postoje i određene namirnice koje nisu poželjne ako ste skloni infekcijama, a to su kava, alkohol, citrusno voće, jela od rajčice, umjetna sladila i jako začinjena hrana.