SARAJEVO

Istraživanje potvrdilo da 96 posto ispitanika podržava ideju neradne nedjelje i praznika u FBiH

10.09.2024.
u 13:45

Prema rezultatima istraživanja, 96 posto od ukupnog broja ispitanika podržava Nacrt zakona o unutarnjoj trgovini prema kojem bi nedjelja i praznici trebali postati neradni dani za trgovine u FBiH, istaknuto je danas na javnoj prezentaciji istraživanja o stavovima i mišljenjima radnica i radnika zaposlenih u sektoru trgovine u FBiH o (ne)radnoj nedjelji i praznicima koju je organizirao Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Istraživanje su radili Nermina Mujagić, redovita profesorica na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu i ekspert za javno mnijenje i politologiju, te Amer Osmić, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti, sociolog i glavni metodolog istraživanja. Oboje pofesora posebnu pažnju su posvetili socijalnoj dimenziji zabrane rada nedjeljom i praznicima u FBiH, te naveli da je istraživanje rađeno tijekom srpnja, da su ciljna grupa bili građani i građanke FBiH i da je obuhvatilo 1.452 ispitanika. Značajna većina ispitanika u uzorku izravno je bila vezana za trgovačko zanimanje.  

-Svaki drugi ispitanik navodi da veoma često radi nedjeljom, odnosno da radno provede minimalno tri nedjelje u mjesecu. Uzmemo li u obzir i ispitanike koji navode da često rade nedjeljom, dakle minimalno imaju dvije radne nedjelje u mjesecu, uočavamo da 61,4 posto uposlenika u prodajnim objektima veoma često i  nedjelju provode radno. S druge strane, 51 posto ispitanika navodi da veoma često radno provode državne ili druge praznike – naveo je Osmić koji je predstavio rezultate istraživanja.

Istraživanje još pokazuje da je nivo stresa kod radnika u prodajnim objektima, pogotovo kada rade nedjeljom i/ili praznicima vrlo visok, a 77,2 posto ispitanika navodi da nije adekvatno plaćeno za rad nedjeljom i praznicima. Da je nedjelja najbolji dan za odmor i vrijeme sa obitelji smatra 59 posto ispitanika, a njih 56,8 posto podržava neradnu nedjelju, ali i pravo na još jedan slobodan dan u tjednu.

-  Slobodna nedjelja i praznici, prema onome što smo dobili za rezultate istraživanje, sasvim sigurno bi povećali zainteresiranost radnika i radnica u trgovinskoj djelatnosti za političke procese i debate – istakao je Osmić.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije