brza cesta

Iz Banja Luke u Zagreb za sat i pol, ali tek od proljeća 2025.

brza cesta
06.08.2024.
u 20:05

Problem s hrvatske strane predstavlja činjenica da se brza cesta ne može pustiti u promet dok se ne izgradi granični prelaz.

Brza cesta, koja bi auto-put Banja Luka – Gradiška trebala povezati s auto-putem Zagreb – Beograd neće biti otvorena za promet prije proljeća 2025., iako će biti završena prije kraja ove godine.

Iz odgovora koje su Nezavisne novine dobile u “Hrvatskim cestama”, investitoru izgradnje brze ceste od granice sa BiH do petlje Okučani, i Ministarstva financija Hrvatske, investitoru izgradnje graničnog prelaza sa hrvatske strane, jasno je da je proljeće naredne godine najraniji mogući termin, s tim da nisu isključena ni dodatna kašnjenja.

Naime, rokovi su nekoliko puta pomjerani, uglavnom zbog administrativnih razloga s hrvatske strane, ali i problema s lošim vremenskim prilikama koje su “Integral inženjeringu”, izvođaču radova na brzoj cesti, u nekoliko navrata otežali radove.

Problem s hrvatske strane predstavlja činjenica da se brza cesta ne može pustiti u promet dok se ne izgradi granični prelaz.

BiH je u nekoliko navrata nudila Hrvatskoj da se iskoristi postojeći granični prelaz s bh. strane kao zajednički prelaz, čime bi se stvorili uvjeti da se cesta otvori ranije, ali Hrvatska tu ideju nije prihvatila, dijelom vjerojatno i iz razloga što je ulaskom u Schengen postrožen režim na granici, što bi dodatno zakompliciralo administraciju.

Ministarstvo financija Hrvatske je u travnju ove godine počelo izgradnju prelaza, iako se brza cesta gradi još od 2019. godine, a prvi dio ceste, od granice do Novog Varoša, odnosno postojeće magistralne ceste od graničnog prelaza Gradiška do petlje u Okučanima, gotovo je završen.

Iz Ministarstva financija Hrvatske su poslali šturi odgovor i tvrde da svi radovi s njihove strane idu prema planu.

“Radovi na izgradnji novog graničnog prijelaza na koridoru brze ceste Okučani – granica Bosne i Hercegovine, izvode se u skladu s ugovornom dinamikom radova i planiranim završetkom u drugom tromjesečju 2025. godine, a puštanje u funkciju ovisi o završetku pristupnih prometnica koje su u nadležnosti “Hrvatskih cesta” d.o.o”, objasnili su.

U Hrvatskim cestama kažu da će radovi na prvoj dionici ceste biti završeni u studenome ove godine. Ali, zbog kašnjenja Ministarstva financija Hrvatske, cesta neće biti u funkciji dok se ne izgradi prelaz, što potvrđuju i u “Hrvatskim cestama”.

“Paralelno s izgradnjom brze ceste gradi se i granični prijelaz kod Stare Gradiške, kojem je naručitelj Ministarstvo financija RH.  S obzirom na to da određene radove u trasi brze ceste zbog tehnoloških razloga neće biti moguće završiti prije završetka graničnog prijelaza, za očekivati je da će II faza brze ceste biti završena i puštena u promet od čvora Novi Varoš zajedno s graničnim prijelazom”, kažu oni.

Inače, kako tvrde u Hrvatskim cestama, završeno je dvije trećine svih radova, što obuhvaća izgradnju kompletnog nasipa, pola tamponskog sloja, trećinu cementne stabilizacije i petinu zadnjeg sloja asfalta.

Radovi na izradi III faze brze ceste, kako kažu, započeli su 18. lipnja 2024. godine, a u tijeku su radovi na uklanjanju šume i izgradnji pristupnih puteva.

“U tijeku su i radovi na poboljšanju temeljnog tla izradom šljunčanih drenova na putnom prijelazu Voloder. Trenutačna dinamika radova je zadovoljavajuća i za očekivati je da će biti ispoštovani predviđeni rokovi”, kažu oni.

Pregled radova

Faza I – međudržavni most preko Save,

Ugovor: 19.887.671,75 €

Početak radova:     16.  listopada 2019.

Završetak radova:  20. lipnja 2022.

Ishođena upotrebna dozvola


Faza II – od čvora Novi Varoš do mosta Sava, dužine 4,07 km

Ugovor: 40.141.016,40 €

Početak radova: 15. veljače 2022.

Predviđeni završetak radova:  2. studenoga 2024.


Faza III – od naplate Okučani na A3 do čvora Novi Varoš  – 3,72 km

Ugovor: 13.659.924,60 €

Početak radova:     18. lipnja 2024.

Predviđeni završetak radova:  17. lipnja 2026.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije