LOKALNI IZBORI

Izbori u Kreševu, Kiseljaku, Fojnici i Konjicu 20. listopada., Jablanica na čekanju, u N. Travniku Dujo prešao u vodstvo

lokalni izbori u bih
Fena
10.10.2024.
u 21:58

U nekim gradovima i općinama još se zbrajaju glasovi, čeka se prebrojavanje glasova pristiglih poštom, a u međuvremenu donesena je odluka za veći dio poplavljenih područja

Nakon sagledavanja situacije na poplavljenim područjima u BiH, donesena je odluka kako će se izbori u četiri pogođene općine, u kojima su bili odgođeni, održati iduće nedjelje, odnosno 20. listopada, dok će za najteže pogođenu općinu Jablanicu odluka biti donesena naknadno. Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine je na sjednici odlučilo kako će se lokalni izbori u izbornim jedinicama Fojnica, Kiseljak, Konjic i Kreševo održati u nedjelju, 20. listopada 2024. godine.

Prethodno su članovi Središnjeg izbornog povjerenstva obišli navedene općine i održali sastanke s općinskim izbornim povjerenstvima te je zajednički ocijenjeno da je nedjelja, 20. listopada 2024. godine, pogodan datum za održavanje izbora.

Čeka se prebrojavanje

U navedenim su općinama, kao što je poznato, uslijed katastrofalnih poplava koje su, nažalost, odnijele i ljudske živote, izbori odgođeni, a sada je donesena odluka upućuje na zaključak kako je procjena pokazala da će se u idućih tjedan dana ipak moći odraditi tehničke pripreme za održavanje izbornog procesa.

A kada govorimo o rezultatima nedjeljnih izbora u nekim od lokalnih zajednica čija je karakteristika tijesna utrka među kandidatima, valja uputiti na slučaj Novog Travnika u kojemu je, u skladu s posljednjim preliminarnim podacima, Stjepan Dujo, kandidat HDZ-a BiH, kojega podržavaju i HDZ 1990. i HGSS Stjepana Radića, prešao u vodstvo ispred kandidata SDA Eldina Delića u borbi za poziciju gradonačelnika. Ipak, za konačan rezultat trebat će pričekati prebrojavanje s još jednog biračkog mjesta, kao i brojenje glasova koji stižu poštom. Za Novi Travnik, podsjećamo, prijavilo se 545 birača iz inozemstva.

A jedna od općina u kojoj bi glasovi poštom također mogli odrediti ishod rezultata u utrci za načelnika je i Žepče, za koje se prijavilo 811 birača za glasovanje poštom. Tijesna utrka, kao što je poznato, vodi se između HDZ-ova kandidata Mate Zovke i Suvada Hadžića iz SDA.

Uvidom u pravilnik za provedbu izbora vidljivo je kako će povratna omotnica koja je poslana Središnjem izbornom povjerenstvu najkasnije na dan održavanja izbora biti prihvaćena i prebrojena ako stigne u SIP najkasnije pet dana od održavanja izbora i ako je na povratnoj omotnici otisak poštanskog pečata zemlje/bar-koda iz koje se glasuje s datumom ne kasnijim od datuma održavanja izbora. Drugim riječima, omotnice s glasovima iz inozemstva primaju se još sutra. A o takvim glasovima mogli bi, procjene su, osim rezultata u Žepču i Novom Travniku, ovisiti i rezultati za pojedine skupštine općina i općinska vijeća, a napose je to, kada govorimo o hrvatskom političkom korpusu, značajno za općine u Republici Srpskoj, kao što su Brod, Derventa, Šamac, Pelagićevo, Modriča...

Ipak, na sve navedeno morat će se pričekati još neko vrijeme s obzirom na to da prvo na red za brojenje, u skladu s utvrđenim redoslijedom, dolaze nepotvrđeni glasovi, zatim oni u odsutnosti, glasovi putem mobilnih timova, a tek onda glasovi pristigli poštom i diplomatsko-konzularnih predstavništava. U danima koji dolaze pred strankama je, osim skidanja promotivnog materijala s javnih površina, još jedna obveza, i to ona financijskog karaktera. Naime, političke stranke i neovisni kandidati koji su sudjelovali na izborima dužni su u roku od trideset dana od dana objavljivanja izbornih rezultata u Službenom glasniku BiH podnijeti i financijsko izvješće za razdoblje od dana podnošenja prijave za ovjeru za izbore do dana ovjere rezultata izbora (postizborno financijsko izvješće). Tek u postizbornom financijskom izvješću političke stranke i neovisni kandidati prijavljuju ukupne troškove izborne kampanje. Za nedostavljanje navedenog izvješća Središnje izborno povjerenstvo može izreći novčanu kaznu za političke stranke do 10.000 KM, a za neovisne kandidate do 2000 KM.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije