Fond za zaštitu okoliša FBiH

Javna rasvjeta veliki je potrošač el. energije i bitna je stavka proračuna

storyeditor/2024-07-03/rasvjeta.jpeg
Pixell
04.07.2024.
u 09:30

LED tehnologija zauzet će vodeće mjesto kada je u pitanju osvjetljavanje kako privatnih tako i javnih objekata

Već su stari Rimljani i Grci osvjetljavali svoje ulice kako bi se spriječile pljačke i održala sigurnost građana. Tijekom povijesti gradove se nastavilo osvjetljavati. Prva električna rasvjeta u gradovima počela se koristiti krajem 19. stoljeća i bila je poznata pod terminom "električna svijeća". Danas javnu rasvjetu doživljavamo kao nešto uobičajeno i potrebno za normalan život te ne razmišljamo o tome kako bi nam život izgledao da ne postoji. Sigurnost naselja u noćnim satima često se dovodi u vezu s kvalitetom javne rasvjete, ali i opća kvaliteta života stanovnika naselja može se dovesti u izravnu vezu s osvjetljenjem. Ovaj ergonomsko sigurnosni aspekt javne rasvjete često se zanemaruje, a osobito prilikom donošenja odluke o gašenju pojedinih dionica javne rasvjete. Dakle, moguće je generirati uštede bez potrebe da se narušava sigurnost stanovnika ili ergonomija naselja općine.

Energetska učinkovitost

Javna rasvjeta je veliki potrošač električne energije te predstavlja veliki potencijal kada je u pitanju ušteda energije i postizanje mjera energetske učinkovitosti koje donose prednost, prije svega za lokalnu zajednicu jer potrošnja električne energije u sustavima javnog osvjetljenja i troškovi održavanja istog čine bitnu stavku u proračunu lokalnih samouprava. Javna rasvjeta kojom su osvijetljene ulice, trgovi i prometnice u BiH tehnički je realizirana opremom koja je tehnološki, ekološki i ekonomski nadvladana (žarulje na bazi žive). Neučinkovitost i neoptimiziranost glavne su karakteristike postojećih sustava javne rasvjete u BiH. Trenutačno, najveća učinkovitost javne rasvjete postiže se ugradnjom kompaktnih fluorescentnih žarulja, odnosno svjetlećih LED dioda. LED svjetiljke u javnoj rasvjeti nisu novost u svijetu, ali u Bosni i Hercegovini predstavljaju veliki korak u projektima energetske učinkovitosti. Svjetleća dioda je posebna vrsta poluprovodničke diode koja emitira svjetlost kada kroz nju teče struja. Osnovna prednost ove tehnologije je odlika male potrošnje energije u odnosu na količinu svjetlosti koju proizvodi u usporedbi s drugim izvorima koji proizvode istu količinu svjetlosti.

Smanjenje emisije CO2

U skorijoj budućnosti LED tehnologija zauzet će vodeće mjesto kada je u pitanju osvjetljavanje kako privatnih tako i javnih objekata. Dodatne uštede mogu se ostvariti upravljanjem javnom rasvjetom shodno potrebama objekta koji se osvjetljava, za koje suvremene tehnologije nude jasna i vrlo praktična rješenja. Moderna regulacija, odnosno optimizacija rasvjete, ne podrazumijeva restrikciju u funkcionalnom smislu, kao npr. gašenje svake druge svjetiljke, što loše utječe na sudionike u prometu, već podrazumijeva kontrolirano smanjivanje intenziteta svjetlosti koju emitira svaka svjetiljka, pri čemu se zadržava ravnomjernost osvijetljenosti. Uz navedeno, upravljanjem javnom rasvjetom postižu se i ciljevi kao što su: smanjenje emisije CO2, smanjenje svjetlosnog zagađenja, reduciranje troškova energije, povećanje sigurnosti na ulicama, kontrola nad izvršenim održavanjem, preciznije obračunsko mjerenje, povratna informacija o stanju rasvjete, fleksibilnost na podešavanju svjetlosnih razina, bolja usluga građanima/korisnicima i stjecanje "zelenog" imidža.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije