Kolači s jabukama i orasima uvijek podsjećaju na djetinjstvo i miris bakinih kolača. Jabuke i orasi čine neodoljivu jesenju kombinaciju ukusa i mirisa. Ovaj recept spada u one provjerene klasike, koji uvijek iznova oduševljavaju svojim okusom i teksturom – savršeno je mekan i sočan, idealan za uživanje u toplini doma uz šalicu kave ili čaja, donosi Kurir.rs.
Sastojci:
100 g maslaca,
100 g šećera,
100 g smeđeg šećera,
2 jaja,
¼ kašike ekstrakta vanile,
150 g brašna,
1 kašika praška za pecivo,
¼ kašike soli,
2 oguljene i nasjeckane jabuke,
50 g nasjeckanih oraha
Priprema:
Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za pečenje obložiti papirom za pečenje. U zdjeli umutiti omekšali maslac i šećer, mikserom na srednjoj brzini dok ne postanu lagani i pahuljasti.
Umješati jedno po jedno jaje. Dodati vaniliju, brašno, prašak za pecivo, cimet i sol. Dodati sjeckane jabuke i orahe.
Smjesu izliti u kalup za pečenje. Peći 40 do 45 minuta ili dok čačkalica stavljena u sredinu kolača ne izađe čista.
Ohladiti oko 10-15 minuta. Topal kolač narezati na kriške i poslužiti...