Plinske peći ubiju 40 hiljada Europljana svake godine pumpajući zagađivače u njihova pluća, pokazao je izvještaj, u kojem se ističe da je broj smrtnih slučajeva dvostruko veći od onog u automobilskim nesrećama.
Plinski šporeti ispuštaju štetne plinove koji se povezuju s bolestima srca i pluća, ali stručnjaci upozoravaju da je javnost slabo svjesna njihove opasnosti. U prosjeku korištenje plinskog šporeta skraćuje čovjekov život za gotovo dvije godine, pokazalo je istraživanje provedeno u EU i Ujedinjenom Kraljevstvu, piše Guardian.
“Opseg problema je daleko veći nego što smo mislili”, rekla je glavna autorica istraživanja Juana María Delgado-Saborit, koja vodi laboratorij za istraživanje zdravlja okoliša na Univerzitetu Jaume I u Španiji.
Istraživači su pripisali 36.031 ranu smrt svake godine plinskim šporetima u EU i dodatnih 3.928 u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kažu da su njihove procjene konzervativne jer su uzeli u obzir samo zdravstvene učinke dušikovog dioksida (NO2), a ne i druge plinove poput ugljičnog monoksida i benzena.
“Još daleke 1978. prvi put smo saznali da je zagađenje NO2 višestruko veće u kuhinjama koje koriste plinske nego električne šporete,” rekao je Delgado-Saborit. “Ali tek sada možemo dati brojku o broju skraćenih života”.
Jedno od tri kućanstva u EU kuha na plin, što se penje na 54% kućanstava u Ujedinjenom Kraljevstvu i više od 60% u Italiji, Nizozemskoj, Rumunjskoj i Mađarskoj. Šporeti izgaraju fosilni plin i izbacuju štetne tvari koje upale dišne puteve.
Izvještaji, koje je podržala Europska klimatska fondacija, temelji se na prošlogodišnjem istraživanju koje je mjerilo kvalitetu zraka u domovima kako bi se otkrilo koliko kuhanje na plin povećava onečišćenje zraka u zatvorenom prostoru. To je omogućilo naučnicima sa Univerziteta Jaume I i Sveučilišta u Valenciji da utvrde omjere unutrašnjeg i vanjskog onečišćenja zraka pri kuhanju s plinom i mapiraju izloženost unutrašnjeg prostora NO2.
Zatim su primijenili stope rizika od bolesti, dobivene iz studija o vanjskom zagađenju NO2, kako bi izračunali broj izgubljenih života.
“Glavna neizvjesnost je može li se rizik od umiranja koji se nalazi kod vanjskog NO2 uglavnom od prometa primijeniti na unutrašnji NO2 od kuhanja na plin”, rekao je Steffen Loft, stručnjak za onečišćenje zraka sa Univerziteta u Kopenhagenu, koji nije bio uključen u istraživanje. “Ali to je poštena pretpostavka i potrebna za procjenu”.
Rezultati su u skladu sa studijom provedenom u SAD-u u maju, koja je pokazala da plinske i propanske peći uzrokuju do 19 hiljada smrtnih slučajeva odraslih svake godine.
EU je ovaj mjesec postrožila svoja pravila o kvaliteti zraka na otvorenom, ali nije postavila standarde za kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Europska udruga za javno zdravstvo (EPHA) pozvala je kreatore politike da postupno izbace iz upotrebe plinske šporete postavljanjem ograničenja emisija, nudeći novac za pomoć pri prelasku na čišća kuhala i prisiljavajući proizvođače da na šporetima označe rizik od onečišćenja. “Predugo je bilo lako odbacivati opasnosti plinskih šporeta”, rekla je Sara Bertucci iz EPHA-e. “Kao i cigarete, ljudi nisu mnogo razmišljali o utjecaju na zdravlje – i, poput cigareta, plinska kuhala mala su vatra koja ispunjava naš dom zagađenjem”.
Ljudi se mogu djelomično zaštititi od isparavanja tokom kuhanja otvaranjem prozora tokom kuhanja i uključivanjem ventilatora.