Ceste FBiH

Još se ne zna kolika je šteta pričinjena na cestovnoj infrastrukturi

Foto: Denis Kapetanovic/Pixsell
1/4
10.10.2024.
u 16:16

Klizišta i bujične poplave koje su pogodila dijelove Srednjobosanske i Hercegovačko-neretvanske županije prošloga tjedna izazvale su značajna oštećenja na cestovnoj infrastrukturi u tim županijama.

Iz Javnog poduzeća Ceste FBiH su kazali kako je evidencija oštećenja cestovne infrastrukture napravljena na onim potezima do kojih je moguće fizički pristupiti, ali još uvijek postoje dijelovi, npr. magistralne ceste M17.5 prema Blidinju, gdje je to nemoguće i za koje JP Ceste FBiH posjeduje samo video zapise oštećenja zabilježene dronovima.

Uzevši u obzir navedeno, još se sa sigurnošću ne može govoriti o procjeni štete kako ni o pripadajućem planu obnove oštećene infrastrukture, naglasili su iz tog javnog poduzeća. Međutim, JP Ceste FBiH već su pokrenule hitne pregovaračke postupke za izradu potrebne projektne dokumentacije koja će biti nužna za obavljanje hitnih intervencija i osposobljavanje oštećene cestovne infrastrukture. Kada je u pitanju sanacija oštećenja, iz Cesta FBiH podsjećaju kako je u proteklim danima angažirano više izvođača na interventnim radovima sanacije, čišćenja i omogućavanja putne komunikacije na magistralnoj cesti M17 Konjic – Jablanica - Komadinovo vrelo.

Na M17 Konjic – Jablanica – Mostar dogodilo se više odrona, klizišta i velikih nanosa, kao i devastacija donjeg i gornjeg stroja magistralne ceste. Najkritičniji dio je lokalitet Donja Jablanica gdje se veliki dio kamenitog materijala obrušio na kompletno naselje i magistralnu cestu što je, nažalost, rezultiralo i ljudskim žrtvama. Magistralna cesta M17, na dionici Jablanica – Grabovica, osposobljena je za dvosmjerni promet ali, iz sigurnosnih razloga, uz ograničenje brzine te mjestimičnu regulaciju prometa signalizacijom. Ovime je završena faza interventne sanacije magistralne ceste M17.



Međutim, obzirom na to da se svakodnevno i dalje traga za nestalim osobama uz samu magistralnu cestu, gdje je angažirana teška mehanizacija te velik broj spasilaca, policijskih službenika i osoblja civilne zaštite, odluka o puštanju u promet ove ceste će biti donesena tek kada se ispune svi uvjeti, u dogovoru s nadležnim službama MUP-a, Civilne zaštite i Općine Jablanica, naveli su iz Javnog poduzeća Ceste FBiH.
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije