bilateralna i trgovinska suradnja, EU integracije i suradnja s NATO

Josip Brkić održao političke konzultacije s delegacijom Slovačke Republike

12.09.2024.
u 19:39

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić je boravio u radnoj posjeti Slovačkoj Republici gdje je održao bilateralne konzultacije s delegacijom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Slovačke.

Konzultacije su održane u Bratislavi, a zamjenik ministra vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike Marek Eštok je predvodio slovačku delegaciju, javlja Fena.

Glavne teme razgovora su bile bilateralna i trgovinska suradnja, EU integracije i suradnja s NATO-om kao i teme vezane za regionalna i globalna pitanja, situaciju u zemljama Zapadnog Balkana i proces pridruživanja EU.

Tijekom sastanka је istaknuto da između dvije države nema otvorenih pitanja, te da su bilateralni odnosi dobri i prijateljski, što predstavlja osnovu za dalje jačanje suradnje.

Razgovarano je o jačanju ekonomske suradnje, ali i suradnje u oblastima znanosti, tehnike, obrazovanja, kulture i sporta, čemu su i BiH i Slovačka posvećivali značajnu pažnju u prethodnom razdoblju.

Brkić je zahvalio Slovačkoj na kontinuiranoj podršci BiH u procesu pridruživanja EU, te je informirao sugovornike o trenutnim aktivnostima na tom planu u trenutnom procesu skrininga.

Istakao je da BiH cijeni podršku koju NATO pruža demokratskim reformama u BiH i europskim integracijama i izrazio zahvalnost Slovačkoj za podršku BiH u procesu suradnje sa NATO, a što je iskazano i konkretnim doprinosom za Oružane snage BiH kroz paket podrške za izgradnju obrambenih kapaciteta (DCB - Defense Capacity Buliding) koji je odobren na ministarskom sastanku NATO-a u veljači 2023. godine.

Također je Brkić informirao o aktivnostima BiH u regionalnim inicijativama, napomenuvši da BiH stavlja fokus na regionalnu suradnju i inicijative koje promoviraju stabilnost i ekonomsku suradnju.

Sugovornici su razgovarali i o aktulanoj političkoj situaciji u regiji i BiH i o aktualnim europskim i globalnim pitanjima, priopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije