Uskoro odluka

Kako god Hrvatska odgovori Kovačeviću, dokazat će njegove manipulacije

23.10.2024.
u 21:49

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) pozvao je Hrvatsku da se očituje hoće li se uključiti u slučaj Slavena Kovačevića protiv BiH jer je on i hrvatski državljanin. Stav će danas RH proslijediti Sudu, a u međuvremenu je dostavila podatke BiH

Republika Hrvatska potvrdila je da je zaprimila poziv Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) vezano uz slučaj Slavena Kovačevića. Hrvatska će dostaviti odgovor u Strasbourg. Ova situacija dolazi usred pravnog postupka u kojem BiH sudjeluje kao stranka, a Kovačević se pojavljuje kao podnositelj zahtjeva.

- U ovom trenutku možemo potvrditi da je RH zaprimila poziv ESLJP-a za uključivanje u navedeni postupak, da se taj poziv razmatra i da će RH, u ostavljenom roku (do 23. listopada), na njega odgovoriti - naveli su u odgovoru na upit Večernjaka da prokomentira dopis koji su iz Tajništva Europskoga suda dostavili bh. vlastima, što je ubrzo procurilo u javnost u BiH. Ta je informacija, međutim, potpuno zatajena u političkom Sarajevu.

Stekao državljanstvo

U kontekstu ovog postupka Republika Hrvatska reagirala je na službeni upit iz BiH, a u svrhu pravnog procesa koji se vodi pred ESLJP-om. Ova suradnja uključuje pružanje zatraženih podataka iz službenih evidencija Republike Hrvatske, što pokazuje spremnost na međudržavnu suradnju u vezi s pravnim pitanjima koja se tiču ljudskih prava. Na upit o tome što je Hrvatska odgovorila Bosni i Hercegovini i na temelju čega je Kovačević stekao državljanstvo Republike Hrvatske, iz Ministarstva vanjskih poslova nisu ponudili izravan odgovor.

- Vezano uz pitanja 2. i 3. koja se tiču podnositelja zahtjeva (Slavena Kovačevića), možemo samo reći da je Republika Hrvatska na službeni upit iz BiH, a za potrebe sudskog postupka koji se vodi pred Europskim sudom za ljudska prava i u kojem BiH sudjeluje kao stranka, dala zatražene podatke iz službenih evidencija Republike Hrvatske - objasnili su. Naime, Kovačević posjeduje hrvatsko državljanstvo dugi niz godina. Kao i drugi Hrvati iz Bosne i Hercegovine, mogao ga je dobiti na samo dva načina, a da istodobno nije promijenio adresu prebivališta u Bosni i Hercegovini, odnosno preselio se u Hrvatsku. Hrvati iz BiH mogu zatražiti državljanstvo na temelju podrijetla ako mogu dokazati da su njihovi preci bili Hrvati. Ovaj postupak često uključuje prikupljanje dokaza o rodbinskim vezama s hrvatskim državljanima.

U izvanrednim pak slučajevima osobe mogu steći hrvatsko državljanstvo, primjerice, putem posebnog postupka za priznanje građanske hrabrosti ili doprinosa društvu. No taj "privilegij" nije namijenjen samo Hrvatima. Dakle, Kovačević se prigodom stjecanja hrvatskog državljanstva izjasnio kao Hrvat, što je krunski dokaz o njegovim manipulacijama i lažnom izjašnjavanju. Pripadnost hrvatskom narodu bezuspješno je pokušao obrisati na stranicama Gradskog vijeća Sarajeva, gdje je od 2012. do 2016. bio vijećnik Hrvat.

No, početkom ljeta se pak dosjetio kako mu to nije afirmativno pa su mu u službi Grada Sarajeva koja održava mrežnu stranicu izbrisali to određenje. Dakle, godinu dana nakon što je pred ESLJP-om dobio presudu protiv BiH kao Bosanac. Kako se, uostalom, izjasnio u apelaciji Europskom sudu. Slučaj Slavena Kovačevića postao je predmet od značajnog interesa s obzirom na njegove implikacije za pravni sustav i ljudska prava u regiji.

Rušenje Daytona

Kovačević, čije se ime povezuje s pitanjima političkog predstavljanja i konstitutivnosti naroda u BiH, predstavlja važan aspekt šireg dijaloga o pravima naroda u ovoj zemlji. Odnosno očiti je dokaz zloupotrebe dijela unitarističko-bošnjačkih političkih opcija koje su uz pomoć suca iz BiH Farisa Vehabovića uspjele izmanipulirati Europski sud za ljudska prava u nekoliko predmeta kako bi se pokušalo modelirati Daytonski sporazum te poništiti odredbe koje uvažavaju ulogu konstitutivnih naroda i model podjele vlasti, što je bio ključni razlog za okončanje rata i postizanje mira.

U tome kontekstu Kovačevićev slučaj može imati dalekosežne posljedice ne samo za njega osobno već i za cijeli politički sustav u BiH. Očekuje se da će odluka ESLJP-a o ovom slučaju utjecati na daljnje reforme izbornog zakonodavstva i pitanja konstitutivnosti naroda u zemlji. Kakav god bio odgovor Hrvatske na upit iz Europskog suda za ljudska prava, diskreditirat će manipulacije Slavena Kovačevića koji posljednjih dana panično pokušava opravdati apelaciju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije