U današnje vrijeme kada liječnici i stručnjaci preporučuju ostanak doma, idealno je vrijeme za isprobavanje novih stvari. Ako ste tijekom ovih dana planirali raditi svoj domaći kruh, ali niste stigli kupiti kvasac u cijeloj toj histeriji kupovanja, možda je vrijeme da probate napraviti vlastiti, domaći kvasac.
Kvasac je kiselo, rijetko tijesto koje se ‘uzgaja’ u staklenci, a on je ključan za pečenje kruha jer potiče prirodnu fermentaciju tijesta. Kako biste napravili svoj domaći kvasac, donosimo vam tri jednostavna recepta.
Kvasac od voća
Potrebni su vam jedna jabuka, 750 grama oštrog brašna i 520 mililitara vode. Prvo jabuku prepolovite na pola, izvadite njenu jezgru te naribajte u jednu posudu. Zatim pola kilograma brašna pomiješajte s 350 mililitara vode, dodajte jabuku te sve dobro zatvorite u staklenku.
Nakon tri dana smjesa će narasti i pojavit će se mjehurići. Potrebno je pola smjese baciti, a drugu polovicu u zdjeli pomiješati s 250 grama brašna i 170 mililitara vode. Smjesu zatim dobro zatvoriti u staklenku i ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Kada se pojave mjehurići, vaš kvasac spreman je za upotrebu.
Za savršen kruh potrebno vam je 250 grama kvasca, a ostatak smjese se nastavi održavati dodavanjem brašna i vode potrebnih da smjesa bude rijetka.
Kvasac od žitarica
Prvi dan umiješajte 20 grama brašna i 20 mililitara vode u homogenu smjesu. Drugi dan umiješajte još 20 grama brašna i 20 mililitara vode te još dva puta tijekom dana dobro promiješajte smjesu. Treći dan dodajte još 30 grama brašna i 30 mililitara vode te tijekom dana promiješajte još dva do tri puta.
Četvrti dan maknite polovicu smjese te ponovite postupak od trećeg dana te tako napravite i peti i šesti dan. Sedmog dana vaš je kvasac gotov i spreman za upotrebu
Kvasac od krumpira
Skuhajte jedan krumpir u komadićima dok se ne skuha temeljito. Iscijedite ga, ali sačuvajte vodu od njegova kuhanja. Krumpir umiješajte s jednom žličicom soli i jednom žličicom šećera. Ostavite da se smjesa ohladi te zatim dodajte jednu četvrtinu vode od kuhanja. Smjesu ostavite nekoliko dana da fermentira.