Konzumiranje voća i povrća koje nije oprano može vas izložiti unosu štetnih bakterija prisutnih u tlu ili pesticida koji se koriste u poljoprivredi. Dodatno, postoji mogućnost da ćete konzumirati i insekte koji su ubrani zajedno s tim proizvodima
Pranje voća i povrća pomaže u uklanjanju prljavštine i bakterija koje se mogu nalaziti na tim proizvodima. Za tvrđe proizvode poput krumpira i lubenice, može se koristiti četka s čvrstim vlaknima kako bi se došlo do utora i pukotina na površini, piše livestrong.
E. coli, Listeria i Salmonella su najčešće bakterije povezane s bolestima koje se prenose hranom.
U mnogim slučajevima, simptomi uključuju mučninu, povraćanje, proljev i bolove u trbuhu. U težim slučajevima, trovanje hranom može uzrokovati zatajenje bubrega, meningitis pa čak i smrt.
Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuje da se svake godine 48 milijuna ljudi razboli od trovanja hranom u Sjedinjenim Američkim Državama.
“Preuzimate rizik kad konzumirate bilo koje voće ili povrće koje nije pravilno oprano”, ističe stručnjakinja Toby Amidor. “Iako se poduzimaju sve mjere opreza od farme do stola i proces je vrlo dobro reguliran, uvijek postoji šansa da unesete štetne bakterije”, dodala je, prenosi N1.
Najviše su ugrožene osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, djeca mlađa od 5 godina i trudnice.
Kako pravilno oprati voće i povrće?
Pravilno pranje svih namirnica, uključujući one označene kao organske, lokalne i bez GMO-a, može smanjiti rizik od štetnih bakterija i pesticida.
Za pranje namirnica kod kuće, FDA preporučuje sedam koraka:
1. Operite ruke 20 sekundi toplom vodom i sapunom prije i nakon pripreme svježeg voća i povrća.
2. Izrežite oštećena ili zdrobljena područja na voću i povrću prije pripreme ili konzumacije.
3. Isperite sve namirnice vodom prije nego ih ogulite.
4. Nježno trljajte voće i povrće pod čistom vodom. Nema potrebe koristiti sapun ili sredstva za pranje.
5. Četkicom za povrće čistite čvrsto povrće (poput jabuka, lubenice, krastavaca i krušaka).
6. Osušite povrće čistom krpom ili papirom. To će pomoći u uklanjanju preostalih bakterija.
7. Za povrće poput salate ili kupusa, uklonite vanjske listove.
Nakon što ste oprali voće i povrće, sigurno skladištenje produljuje trajnost, smanjujući pritom rizik od rasta štetnih bakterija. Amidor ima tri jednostavna savjeta koje možete slijediti:
1. Držite svoj hladnjak postavljen na 4 stupnja ili niže.
2. Hladite sve namirnice koje su kupljene prethodno narezane ili oguljene.
3. Držite voće i povrće odvojeno od sirovog mesa, peradi i morskih proizvoda
Kada kupujete već pripremljeno i prethodno narezano voće i povrće, obratite pažnju na to kako ih je trgovac skladištio. FDA predlaže da se prije kupnje svo prethodno narezano voće i povrće čuva u hladnjaku ili na ledu.