Konzerve tunjevine sadrže sto puta više cinka, stoji u studiji provedenoj na Sveučilištu Binghamton u New Yorku, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Food and Function".
Ove količine cinka mogu oštetiti ljudska crijeva.
"Povećanje propustljivosti crijeva nikako nije dobro jer to znači da spojevi koji ne bi trebali ući u krvotok, mogu ući. Ovo stanje zove se "sindrom propusnog crijeva" i može izazvati multipla sklerozu. To čini na način da oštećuje imunitet zbog tvari koje organizam apsorbira kroz propusna crijeva", objašnjava voditeljica studije Gretchen Mahler, prenosi Radiosarajevo.ba.
Povišena razina cinka u organizmu manifestira se kroz povraćanje, mučnine, gubitak svijesti i visoku temperaturu.
Znanstvenici su analizirali sadržaj konzerve kukuruza, tunjevine i piletine. Ispostavilo se da najviše razine cinka sadrži konzerva tunjevine. Najviše cinka ima u sredini konzerve i to stoput više od dopuštenog. Nakon tunjevine, slijedi piletina.
Velike količine cinka u organizmu mogu izazvati pad željeza i glukoze. Znanstvenici upozoravaju da dugoročna izloženost previsokoj razini cinka može imati ozbiljne posljedice na zdravlje.