Jesen je uvijek u znaku buče, bundeve ili tikve, a budući da sadržava čak 90 posto vode, te je bogata hranjivim tvarima, vlaknima i mineralima, idealna je namirnica za sve one koji vode računa o svojoj figuri.
Lista hranjivih tvari koje sadržava ova namirnica vrlo je duga: sadrži kalcij, kalij, fosfor, magnezij, selen, cink, željezo, mangan, beta karoten, dio kompleksa vitamina B i vitamin E (osobito u sjemenkama), a kako je lako probavljiva mogu je konzumirati i osobe s probavnim smetnjama, piše Tportal.hr.
Ova jednogodišnja biljka s puzavom stabljikom koja može narasti i do 10 metara vuče podrijetlo iz Amerike.
Bundeva je iznimno bogata nutritijentima, a njezine su zdravstvene blagodati velike pa bi je trebalo svakako uvrstiti na svakodnevni jelovnik.
Stimulira rad štitnjače i gušterače, jača imunosni sustav, sudjeluje u detoksikaciji organizma, a posebno štetnog LDL kolesterola. Blagotvorno i smirujuće djeluje na živčani sustav. Riječ je o povrću iznimno bogatom beta-karotenom, antioksidansu koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, čuva zdravlje očiju i jača imunitet.
Bundeva sadržava pektin i celuloze poboljšavaju probavu i umiruju želučane teškoće, pa se veća konzumacija ove namirnice preporučuje osobama koje pate od zatvora i upale debelog crijeva.
Ne smijemo zaboraviti niti sjemenke bundeve u kojima se nalazi 45 posto masti i 25 posto bjelančevina i smatraju se odličnim izvorom proteina biljnog porijekla. Sušene ili lagano popržene, mogu se također konzumirati kao vrlo zdrava i ukusna grickalica.
Od buče možete pripremiti mnoga jela od kašica za najmlađe pa do ukusnih juha, kolača, pita, pudinga...
Zašto ne biste isprobali ukusnu tjesteninu s umakom od bundeve koja će oduševiti vaše ukućane?
Sastojci:
500 gr tjestenine
400 gr bundeve
4 glavice luka
120 naribanog parmezana
pola šalice kiselog vrhnja
malo muškatnog oraščića, papra i soli
Priprema:
Očistiti bundevu i narezati na komadiće. Luk očistiti i narezati na tanke kriškice. U velikoj posudi zagrijati malo maslinovog ulja ili maslaca i dodati luk. Pirjati na srednje jakoj vatri oko 5 minuta. Dodati nasjeckanu bundevu, promiješati i malo smanjiti jačinu vatre. Kuhati oko 20 minuta.
Dok se to kuha, u loncu skuhajte tjesteninu u slanoj vodi.
Kada je bundeva skuhana, umiješajte malo muškatnog oraščića i papra te kiselog vrhnja i maknite s vatre.
Kada je tjestenina kuhana ocijedite ju i pomješajte s bundevom. Dodajte parmezan i još začinite po želji. I dobar tek!