Odlične vijesti

Kupovina prve nekretnine oslobađa se plaćanja PDV-a

28.10.2024.
u 12:14

Ovaj zakon ne dijeli stanovništvo na kategorije te da ne postoje starosna ograničenja ili ograničenja vezana uz bračni status.

Ministar financija i riznice u Vijeću ministara BiH Srđan Amidžić najavio je usvajanje zakona koji se odnosi na povrat PDV-a na kupovinu prve nekretnine za sve punoljetne osobe u Bosni i Hercegovini. Ovaj prijedlog zakona inicirali su zastupnici Sanja Vulić, Mia Karamehić-Abazović, Saša Magazinović, Sabina Ćudić i Čedomir Stojanović, a njegova ideja postoji još od travnja 2023. godine.

Amidžić je u izjavi za RTRS istaknuo kako stranke PDP i SDA smatraju da zakon nije provediv, te da im je cilj da se prijedlog ne usvoji. Međutim, on je poručio da će zakon biti usvojen i da će odmah nakon toga krenuti s primjenom. Naglasio je da ovaj zakon ne dijeli stanovništvo na kategorije te da ne postoje starosna ograničenja ili ograničenja vezana uz bračni status.

Povrat PDV-a na prvu nekretninu predstavlja značajnu uštedu za mlade ljude u Bosni i Hercegovini, koji se suočavaju s izazovima prilikom stjecanja vlastitog stambenog prostora. Ovaj zakon bi mogao značajno olakšati mladima pristup tržištu nekretnina i pružiti im potporu u ostvarenju njihovih stambenih ciljeva. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije