pozitivna investicijska klima

Lidl, Porsche i Mahle dokaz da je BiH atraktivna za investicije

investicije
22.10.2024.
u 16:22

Iako strana ulaganja pomažu ekonomskom razvoju BiH, značajan dio dobiti repatrira se u zemlje iz kojih dolaze investitori

Povjerenje stranih investitora za ulaganje u BiH polako se vraća. Jedan od ključnih pokazatelja su i novoizgrađeni proizvodni pogoni i poslovni objekti, piše Forbes BiH. U općini Laktaši kompanija Mahle Electric Drives Bosnia otvorila je moderan proizvodni pogon te je svojom investicijom pozicionirala BiH kao relevantnog proizvođača komponenti za automobilski sektor.

Sličan napredak bilježi se i u drugim dijelovima zemlje. Kompanija GS-RAMA otvorila je novi proizvodni pogon u Prozor-Rami, dok je Porsche BH u Blažuju izgradio izložbeno-poslovni objekt, čime se dodatno razvija automobilski sektor. Ovaj centar nije samo prodajni prostor već i važna točka za poslovne aktivnosti renomiranog brenda u BiH. Među ostalim značajnim investicijama su izgradnja prodajnih objekata jednog od najvećih europskih trgovačkih lanaca Lidla, proizvodni pogoni ASTA Bosnia u Cazinu, PMP Jelšingrad – FMG u Bosanskoj Gradišci te BH Magnezij & Minerali u Kupresu.

Ove investicije pokrivaju različite industrijske grane, od maloprodaje do rudarstva i metalske industrije. Ova pozitivna investicijska klima nastavak je prošlogodišnjeg povećanja izravnih stranih investicija u BiH koje su, prema podacima Centralne banke BiH, od siječnja do rujna 2023. iznosile li milijardu i 442,8 milijuna KM i737,7 milijuna eura. Strana ulaganja za prvih devet mjeseci prošle godine bila su veća za 23,9% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U BiH najviše su investirale Austrija (2,690 milijuna KM), Hrvatska (2,543) i Srbija (2,427), a potom slijede Slovenija, Velika Britanija i Njemačka, čije su se investicije kretale malo više od jedne milijarde. Zemlje članice EU-a dominiraju u ukupnim stranim ulaganjima, čineći 59,4% svih investicija u BiH.

Investitori najviše ulažu u industrijsku proizvodnju i sektor električne energije, dok bankarski sektor, trgovina i telekomunikacije također privlače značajnu pozornost. Međutim, iako strana ulaganja pomažu ekonomskom razvoju BiH, značajan dio dobiti repatrira se u zemlje iz kojih dolaze investitori. Od 2007. do 2023. strani investitori su iz BiH povukli 17 milijardi KM kroz repatrijaciju dobiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije