Ljeto

Ljetna sezona produljena, hoteli u Neumu gotovo popunjeni i u rujnu

28.08.2024.
u 16:40

Klimatske promjene itekako su promijenile ovu stvarnost pa su prave ljetne vrućine aktualne i u rujnu, premda su manje česte i intenzivne, što posebno pogoduje turističkim djelatnicima

Starije generacije nekada su znale reći da se ljetu bliži kraj kada padne prva kiša nakon Velike Gospe, 15. kolovoza. To nikako nije značilo da je ljeto gotovo, već da su najtopliji dan u godini iza nas, piše Večernji list BiH. No, klimatske promjene itekako su promijenile ovu stvarnost pa su prave ljetne vrućine aktualne i u rujnu, premda su manje česte i intenzivne. To posebno pogoduje turističkim djelatnicima jer se ljetna, time i posezona znatno produljila.

Rast broja gostiju

Kada je pak riječ o jedinom bh. gradu na moru, špica sezone je na razini prošlogodišnje. Kako je za Faktor rekao Davor Krešić iz Udruge hotelijera, nakon odlične predsezone, i glavna sezona bila je jako dobra za hotelijere. - Mogu kazati da ćemo imati jako dobru i uspješnu sezonu, čak i bolju od prošlogodišnje. Naravno, ne možemo očekivati neke velike pluseve u odnosu na 2023. godinu, ali ću reći da smo nakon korone imali veliki rast broja turista svake godine. Sad se to već stabiliziralo, tako da očekujemo rast od tri do pet posto u 2024., što je jako dobar rezultat - objasnio je Krešić. Što se tiče privatnog smještaja, iz Udruge hotelijera navode kako su oni imali nešto lošiju sezonu u odnosu na prošlu godinu. Razlog je, kako kažu, nerazvijena strategija prodaje. Prema njegovim riječima, najave za posezonu također su jako dobre. Krešić kaže da su bolje od prošlogodišnjih. Hotelski kapaciteti za rujan gotovo su rasprodani. - Rujan i listopad su standardno jaki mjeseci kada je u pitanju grupni i kongresni turizam, tako da tu Neum i naši hoteli jako dobro stoje. Prema najavama koje imamo, možemo zaključiti da će i posezona biti jako dobra - zaključio je Krešić za Faktor. I načelnik općine Neum Dragan Jurković u nedavnom intervjuu za Večernji list kazao je kako mogu biti zadovoljni tijekom sezone. - Nadamo se da bismo mogli na kraju godine, kada se povuče crta, imati rekordnu sezonu po broju noćenja - kazao je načelnik Jurković dodajući da, kada je riječ o omjeru, imaju 60 posto domaćih i 40 posto stranih gostiju.

Inače, odlazak na more u rujnu, pa i listopadu, donosi i brojne prednosti u odnosu na vrhunac turističke sezone. Sunce još uvijek dovoljno grije, more je idealne temperature, a prema riječima ljubitelja ljetovanja u rujnu - sve one ljetne uživancije s kojima povezujete odmor u rujnu još su ugodnije. Uz navedeno, manje su gužve i u prometu, a i na plažama, a prolaskom vrhunca turističke sezone i cijene postaju atraktivnije pa je moguće odmarati se i nekoliko dana više za isti novac nego u špici sezone.

Da su rujan, pa i listopad sve atraktivniji za ljetovanje tvrde i u turističkim agencijama. - Navedena dva mjeseca posljednjih godina sve su popularnija za odlazak na odmor. Najčešće ih biraju umirovljenici, premda ima i svih generacija koje upravo tada odlaze na svoj zasluženi odmor. Još jedna pozitivna vijest je što su cijene nešto niže u odnosu na samu špicu sezone. Već u rujnu cijene padaju za nekih 10 posto, dok u listopadu cijene putovanja padaju i za 20 posto - kazao je za Večernji list Adin Ćišić, djelatnik sarajevske agencije Solazur i Buena Vista. Prema njegovim riječima, preko njihove agencije najčešće se tada putuje u Tursku, Tunis i Egipat. I u turističkoj agenciji Kontiki za Nezavisne su pak kazali kako im je cilj da se sezona putovanja produlji. – Naša misija jest da sezonu, koja je ranije bila tradicionalno rezervirana za lipanj, srpanj i kolovoz, maksimalno proširimo pa da to budu i svibanj i rujan, odnosno travanj i listopad – ističu i dodaju kako im je cilj da putovanja na toplije destinacije bude tijekom cijele godine i iz Banje Luke. Kako navode, prilično uspijevaju u tome. Jedna od pogodnosti koju nude turističke agencije je i plaćanje na rate.

Bilo da na odmor idete u Neum, susjedne Hrvatsku i Crnu Goru ili pak negdje dalje, sa sobom biste uvijek trebali imati putnu ljekarnu.

Zaštita i lijekovi

Ono što čini sadržaj svake putne ljekarne su analgetici, lijekovi koji se koriste za ublažavanje bolova i povišene tjelesne temperature te u slučaju blage prehlade. Za provjeru regulacije tjelesne temperature toplomjer je nezaobilazan sastojak putne ljekarne, a u slučaju uboda insekta poželjno je imati gelove za ublažavanje svrbeža i iritacije. I naravno, bez obzira na to što su temperature zraka nešto niže u rujnu nego u srpnju i kolovozu, ne zaboravite koristiti preparate sa zaštitnim faktorom (SPF) +50 jer nekontrolirano izlaganje sunčevim zrakama, kao i nekorištenje sredstava sa zaštitnim faktorom, može izazvati negativne promjene na koži, uključujući opekline, ubrzano starenje te u krajnjem slučaju i karcinom kože, melanom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije