savjeti Jamie Olivera

Ljetni napici koji će vas savršeno rashladiti tijekom velikih vrućina

napitak
Dreamstime
15.08.2020.
u 08:40

Čaša puna osvježenja: Iskoristite voće, zamrznite ga, izblendajte i dodajte mineralnu vodu te poslužite s puno leda, kako savjetuje majstor kuhinje Jamie Oliver.

Kao i kod pripreme hrane, za ljetne napitke rabite sezonske namirnice. Iskoristite marelice, kupine, breskve, lubenicu, borovnice i ribizle. To će osvježiti i dati boju piću, kao i prirodnu slatkoću pa možete izostaviti šećer, kako predlaže popularni britanski chef Jamie Oliver, prenosi 24sata.hr. 

Iskoristite i ploškice povrća, krastavca ili celera, koje usitnite u blenderu zajedno s limunom ili limetom. Procijedite, razrijedite vodom i zasladite. Nemojte zaboraviti na mirisno bilje koje pruža dodatno osvježenje.

“U ljetnim mjesecima najbolji su bosiljak, metvica, majčina dušica i ružmarin. Kombinirajte bosiljak s jagodama, metvicu s malinama i dinjama, bazgu ili timijan koristite kod pripreme limunada, a ružmarin miješajte s breskvama ili kupinama”, savjetuje slavni chef.

Voće prethodno ohladite u zamrzivaču. Zamrznite borovnice prije nego što ih ubacite u čašu s limunadom i bazgom, ostalo voće zamrznite i usitnite u blenderu kao za pripremu smoothieja. Za umjetnički dojam zamrznite i latice cvijeća ili grančice peršina koje pomiješajte s kockama leda.

Gotovo sve možete koristiti za aromatiziranje obične vode – voće, bilje, krastavac i mnoge druge prirodne okuse. Cvjetove bazge, ocijeđenu naranču, ružmarin, lipu, lavandu, višnje, sve možete umiješati u vodu ili njima aromatizirati klasičnu limunadu. Umjesto obične hladne vode, još će bolje biti ako umiješate soda ili mineralnu vodu. Kako bi zasladili ledene voćne napitke, neki chefovi koriste jednostavne šećerne sirupe, kao kod pripreme sorbeta.

Bobby Flay kuha običan sirup od šalice šećera i vode, dok Giada de Laurentiis okus sirupa obogaćuje vanilijom. Ohlađeni šećerni sirup promiješajte s usitnjenim zamrznutim voćem i vodom pa dobro rashladite.

Limunada Giade de Laurentiis

Sastojci: 125 g bobičastog voća, 100 ml limunova soka, led, šećerni sirup od vanilije, 1/2 šalice šećera, šalica vode, mahuna vanilije

Priprema: Stavite šećer i vodu te srž mahune vanilije u lonac. Kuhajte dok se šećer ne otopi. Pustite da provri pa maknite sa štednjaka i ohladite. Izblendajte sve sastojke. Dodajte vodu, promiješajte i ohladite.

Aromatizirana voda Jamieja Olivera

Sastojci: 1/2 limuna, 1/2 limete, naranča, šaka malina, svežnjić lišca metvice, krastavac

Priprema: Narežite ploške limuna i limete. Naranču ocijedite  u vodu i pomiješajte s citrusima. Zgnječite maline te ih pomiješajte s listićima metvice i vodom. Metvicu izmrvite te pomiješajte s vodom i ocijeđenim sokom limuna ili limete. Dodajte i ploškice svježeg krastavca.

Ledene kupine Jamieja Olivera

Sastojci: 500 g zamrznutih kupina, 4 limuna, 2 grančice ružmarina, 10 borovnica, 5 žlica meda, 1 l mineralne vode

Priprema: U čaše rasporedite voće, limun i ružmarin te pola žličice meda. Lagano zgnječite bobice voća. Dodajte led, gaziranu vodu i dobro promiješajte.

Osvježavajući čaj Marthe Stewart

Sastojci: 4 vrećice čaja od hibiskusa, 1/2 šalice listića mente, 4 šalice vruće vode, 2 šalice soka od jabuke, 2 šalice hladne vode, led

Priprema: U vrču napravite čaj i dodajte mentu. Nakon 10 minuta izvadite vrećice i procijedite mentu. Kad se ohladi, dodajte sok od jabuke i hladnu vodu. Poslužite s kockicama leda.

Lubenica u čaši Bobbyja Flaya

Sastojci: lubenica, sok 2 limete, 2 šalice vode, led, šalica šećera, šalica vode

Priprema: Šalicu šećera i vode kuhajte dok se šećer ne rastopi. Kad provri, kuhajte još nekoliko minuta. Zatim ohladite. Lubenicu izblendajte te dodajte sok od limete, hladnu vodu i ohlađeni sirup. Ulijte u posudu i stavite u zamrzivač dok se ne stvore kristalići leda.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije