U proceduru upućen nacrt Zakona o pravima majki s više djece

Majkama s četvero i više djece dati primanja i pravo na mirovinu u FBiH, bez obzira na to jesu li zaposlene

storyeditor/2024-03-08/majke.jpg
Ilustracija
16.09.2024.
u 12:48

Kako bi pokušali popraviti lošu demografsku strukturu BiH, na koju su najviše utjecali protekli rat i poratni trend iseljavanja i odlaska iz BiH, osobito mladih obitelji, iz Kluba zastupnika NES-a, Narodnog europskog saveza u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH uputili su nedavno inicijativu za donošenje Zakona o pravima majki s četvero i više djece.

Takav zakon u formi nacrta u Parlament Federacije BiH uputio je zastupnik NES-a u Zastupničkom domu Irfan Durić.

Set mjera zakona

Zakonom se utvrđuju prava majki s četvero i više djece, uvjeti ostvarivanja prava, kao i financiranje navedenih prava. Prema predloženom tekstu zakona, majka koja rodi četvero i više djece, a nezaposlena je, imala bi pravo na redovita mjesečna primanja u visini od 50 posto prosječne mjesečne plaće u Federaciji BiH. Ako je zaposlena, a majka je četvero djece, ostvarila bi pravo na mjesečna primanja u iznosu od 25 posto prosječne plaće u Federaciji BiH. Za svako sljedeće rođeno dijete iznos bi se uvećao za 25 posto. Zakon predviđa i uplatu doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje nezaposlenim majkama, a svaka godina starosti djeteta nosi šest mjeseci radnog staža, dok bi se zaposlenima staž za svaku godinu starosti djeteta povećavao za jedan mjesec i 15 dana. Pravo na uplatu doprinosa za MIO majke s četvero i više djece mogle bi ostvarivati do punoljetnosti djece, dok pravo na redovita mjesečna primanja ne bi prestalo kad im djeca navrše 18 godina. Pravo na mirovinu ostvarile bi prema Zakonu o MIO, kao i u skladu s ovim zakonom. Ako joj ostvarena mirovina bude manja od primanja koje je ostvarila prema Zakonu o pravima majki s četvero i više djece, ima pravo zadržati redovita primanja ostvarena po ovom zakonu, navedeno je u tekstu nacrta zakona koji je ovih dana stigao u Parlament Federacije BiH. Njime je predviđeno da prava iz ovog zakona mogu ostvariti i majke koje su prije njegova donošenja i stupanja na snagu rodile četvero i više djece, kao i one koje će ispuniti uvjete po njegovu donošenju, odnosno roditi četvrto dijete.

Što kaže statistika

Sredstva za provedbu zakona treba osigurati u proračunu Federacije BiH, a financijska prava iz ovog zakona bila bi neoporeziva, naveo je predlagatelj u tekstu nacrta s prijedlogom da se zakon, ako dobije pozitivno mišljenje Vlade Federacije BiH te potporu oba doma Parlamenta FBiH, primjenjuje od početka iduće godine. Predlagatelj nacrta zakona o pravima majki s četvero i više djece zastupnik NES-a u obrazloženju je iznio i statističke podatke o broju majki koje bi u Federaciji BiH mogle ostvariti prava po ovom zakonu. U pitanju je 14.271 obitelj, od čega je obitelji s četvero djece, prema popisu iz 2013. godine, bilo 10.546, a s petero i više djece 3725. Prema izračunima predlagatelja, mjesečno bi za provedbu ovog zakona u proračunu FBiH trebalo osigurati sredstva od 10 milijuna KM, koja bi se, prema predloženom tekstu zakona, namaknula iz više izvora; od povećanja trošarina na alkohol i duhan, oporezivanjem automobila skupljih od 50 tisuća KM, oporezivanjem dodatnih nekretnina, kuća i stanova te zemljišta koja se ne koriste i ne obrađuju te uvođenjem diferenciranih poreznih stopa na plaće koje su daleko iznad prosjeka u FBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije