Buhtle su mekana i slatka peciva, obično punjena marmeladom, kremom od vanilije, čokoladom, sirom, pa čak i makom ili orasima. Potječu iz srednje Europe i popularne su u balkanskoj kuhinji.
Sastojci:
- 20 g svježeg kvasca
- 1 mala žličica šećera
- 1 žlica glatkog brašna
- 50 ml mlakog mlijeka
Za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 1 žlica šećera
- malo soli
- 1 jaje
- 5 dag otopljenog maslaca
- 2 žlice ulja
- 200 ml mlakog mlijeka
Za punjenje:
- 30 šljiva ili 300 g višanja
- 30 žličica šećera
- Priprema:
- Ugrijte mlijeko. Kvasac i šećer rastopite u 50 ml mlakog mlijeka, dodajte žlicu brašna, dobro izmiješajte i ostavite da se diže. Za to vrijeme prosijte brašno u zdjelu u kojoj ćete mijesiti, dodajte šećer, sol, promiješajte, dodajte rastopljeni maslac i ulje, jaje, toplo mlijeko i na kraju kvasac.
Zamijesite glatko, elastično tijesto. Poklopite ili pokrijte krpom te ostavite da se tijesto udvostruči. Kad se tijesto digne, istresite ga na pobrašnjenu radnu površinu, pospite s malo brašna i razvaljajte na pola centimetra debljine.
Izrežite ga na kvadratiće 6 x 6 cm. Na svaki kvadratić stavite po žličicu šećera pa na nju polovicu šljive ili 4-5 višanja. Zatvorite buhtle tako što ćete suprotne krakove stisnuti prema sredini te lijepo zatvoriti kako ne bi iscurio sok.
Prikladni lim u kojemu ćete peći buhtle premažite uljem. Lagano nauljene buhtle poredajte jednu do druge, pokrijte krpom i ostavite da se dižu. Pećnicu zagrijte na 180 °C pa stavite peći buhtle oko pola sata. Izvadite ih i pokrijte krpom 20-ak minuta.