Početak je travnja i idealno vrijeme za branje maslačka. Uputite se izvan grada, na područja daleko od prometnica i uživajte u prirodi i branju.
Cijelu biljku najlakše je ubrati tako da pod njezin korijen zavučete nož i izvučete biljku s korijenom jer su svi dijelovi ove samonikle biljke vrlo ljekoviti.
Lišće maslačka (radič) pripremite na salatu. Odlična je kombinacija uz kuhana jaja i krumpir, a po vitaminskom bogatstvu nadmašuje špinat i rajčicu. Osim što ima diuretska svojstva, potiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje kolesterol te se preporučuje kao dodatak prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi, piše AlternativaZaVas. Maslačak sadrži više karotena od mrkve i odličan je izvor različitih minerala i vitamina.
Stabljike maslačka pospješuju rastvaranje žuči, reguliraju metabolizam te pročišćavaju krv i želudac. Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa i mlijeko iz stabljike poznato je za uklanjanje bradavica. Iako neki vjeruju da je “mlijeko” maslačka otrovno, to nije točno i istina je potpuno suprotna. Vrlo je ljekovito.
Od cvjetova ove biljke dobiva se sirup, koji ponekad nazivaju i medom. Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja. Sada je pravo vrijeme da zakoračite u prirodu i pribavite si maslačak.
Priprema:
Uberite oko 400 žutih cvjetova maslačka. Prelijte ih s 3 litre hladne vode i ubacite na kriške narezana 4 limuna i 4 naranče. Ostavite 24 sata. Nakon toga kroz gazu procijedite da ne ostanu mrvice i prebacite tekućinu u lonac. Dodajte 2 kilograma šećera i, uz često miješanje, kuhajte otprilike sat i pol nakon što tekućina proključa. Trebali biste dobiti gušći sirup.
Zatim smanjite vatru i dobiveni vrući sirup prelijte u tople staklenke koje ste prije toga sterilizirali. Zatvorite. Sirup je gušće teksture pa se često naziva i medom. Odličan je za uklanjanje simptoma prehlade, kašlja, bronhitisa… Uzimajte ga na žličicu. Odličan je i za djecu pa se ne bojte davati ga svojim mališanima svaki dan.