13. zavjetno hodočašće Posavljaka s Gospinim kipom pred blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije

Među tisućama vjernika na zavjetu kroz sela župe Tolisa i brojna dijaspora

14.08.2024.
u 18:57

Ove godine hodočašće je okupilo rekordnih više od tri tisuće hodočasnika. Molilo se i pjevalo cijelim putem sve do povratka u crkveno dvorište

Trinaestu godinu zaredom, pred svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, nekoliko tisuća vjernika hodočasti kroz šestosatni hod dug 20 kilometara s Gospinim kipom kroz pet sela posavske župe Tolisa od samostanske i župne crkve na Raščici preko Matića, Kostrča, Ugljare, Donje Mahale i Tolise do tamošnjega franjevačkoga samostana, piše Večernji list BiH.

Ovogodišnje hodočašće bilo je pokorničko, a nakana je bila molitva za duhovnu obnovu pojedinaca, obitelji, samostanske i župne zajednice.

Molilo se i pjevalo

Sve je počelo blagoslovom hodočasnika u crkvi i zajedničkom molitvom Gospi za obitelj, a potom su se hodočasnici uputili s pjesmom "Faljen Isus, Marijo". Ove godine hodočašće je okupilo rekordnih više od tri tisuće hodočasnika. Molilo se i pjevalo cijelim putem sve do povratka u crkveno dvorište. Domaćini su u svim selima "dočekali" Gospu, brojni župljani su klečali dok je procesija s križem i Gospinim kipom prolazila uz njihove kuće, a pokraj seoskih kapelica organizirali su okrjepu za hodočasnike. Uz Gospin kip bili su članovi Franjevačke mladeži župe Tolisa, njih dvadeset i dvoje, koji su s puno ljubavi i s velikim ponosom prihvatili dužnost da s molitvom na usnama tiskaju kolica s Gospinim kipom.

Fra Zvonko Benković, voditelj 13. zavjetnog hodočašća, velike procesije s Gospinim kipom, kazao je kako su mjesta kroz koja su hodočasnici prolazili dokaz Božje pobožnosti i Božjega naroda, a ovo pokorničko bogoslužje usmjereno je osobito na povratak mladih u Crkvu. Na osobit način i s dubokim poštovanjem velika procesija s Gospinim kipom među tisućama vjernika iz župe Tolisa, ali i okolnih župa, okupila je i dijasporu koja tradicionalno dolazi doma zbog svih duhovnih sadržaja koji se odvijaju u njihovoj rodnoj župi uoči patrona.

- Posebno je bilo vidjeti kako mladi i stari zajedno Boga slave ujedinjeni u molitvi i zahvali Majci za sve milosti. Napose se molilo za dar vjere, svetu Katoličku crkvu, posavski kraj, ljude i zemlju da budu blagoslovljeni Gospinom prisutnošću i blizinom, za svetost i blagoslov ognjišta, za milost oprosta i pomirenje zavađenih, za očuvanje ljudskoga života od začeća do smrti, za stare i bolesne, osobito usamljene i zaboravljene, za mlade i djecu da se obrate i povjeruju Kristu i za sve one koji su hodeći molili Gospin zagovor, pomoć i snagu - ističe gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić.

Pokornički hod

Pokornički hod bio je uvod u svečano misno slavlje koje je predvodio fra Zvonko Benković, inicijator, pokretač i voditelj ovoga hodočašća, uz koncelebraciju desetak svećenika.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije