Ako su te niske temperature natjerale na zatvaranje u kuću, onda vrijeme iskoristi za pripremu poslastica za najmilije. Predlažemo da se odmah uputiš u kuhinju i isprobaš ovaj jednostavan recept za dizano tijesto s nadjevom od jabuka i oraha. Oko ovog recepta nećeš imati puno posla, ali imaj na umu da se tijesto mora dobro dignuti i da ne smiješ požurivat proces. Prati korake i rezultat će biti nenadmašiv!
Sastojci su dovoljni za čak 12 velikih i bogato napunjenih rolica. To bi trebalo biti dovoljno za veliku obitelj, čak i ako svi imaju dobar apetit. U slast!
Rolice od jabuka i oraha
Sastojci - za tijesto:
- 400 g glatkog brašna
- 50 g šećera
- 2 žličice suhog kvasca
- 1 žličica soli
- 200-250 ml mlijeka
- 1 jaje (M)
- 30 g maslaca
Sastojci - za nadjev:
- 3 jabuke
- 200 g smeđeg šećera
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 70 g nasjeckanih oraha
Postupak:
1. Od navedenih sastojaka umijesi glatko tijesto. Trebat će ti otprilike 10 minuta.
2. Premjesti tijesto u nauljenu posudu, pokrij je krpom i ostavi da se diže dok se ne udvostruči, otprilike sat vremena. Potom premijesi tijesto pa ga pusti da se diže još pola sata.
3. Za to vrijeme oguli jabuke i nareži ih na male kockice.
4. Jabuke pomiješaj sa šećerom, cimetom i vanilijom pa ih drži na laganoj vatri otprilike 15 minuta. Povremeno promiješaj i pripazi da ne izgore. Makni jabuke s vatre kada omekšaju i kad se nadjev malo zgusne pa umiješaj nasjeckane orahe.
5. Tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnih (20 x 40 cm). Premaži tijesto trećinom pripremljenog nadjeva i zarolaj ga.
6. Razreži na 12 podjednakih rolica i naslaži u namašćenu posudu za pečenje. Pokrij i pusti da odstoje još pola sata.
7. Prije pečenja po vrhu rasporedi još trećinu nadjeva.
8. Peci rolice otprilike 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Znat ćeš da su gotove kad poprime zlatnu boju.
9. Premaži preostalom trećinom nadjeva i posluži!