Brze kiflice koje mame svojim mirisom nestat će vam sa stola čim ih napravite.
Sastojci:
2 ravne kašičice suhog kvasca
250 ml mlijeka
2 kašičice šećera
700 g brašna
1 kašičica soli
120 ml ulja
3 jajeta
200 g sira
susam
jaje za premazivanje
Priprema:
U toplo mlijeko stavite kvasac i šećer. Izmiješajte. Zatim u to dodajte brašno i ostale sastojke. Zamijesite mekano tijesto. Ostavite ga da dobro uskisne.
Kad se lijepo podigne premijesite tijesto i izvaljajte ga oklagijom da bude baš tanko.
Isijecite na kaiševe širine 2 do 3 cm. Zatim na duži 10 cm tako da dobijete pravougaonike. Potom te pravokutnike zasijecite na dva, tri mjesta. Preko stavljati sir. Zamotajte kiflice i stavljajte u pleh koji ste obložili pek papirom.
Zamotane kiflice premažite jajetom i pospite susamom i pecite u zagrijanoj rerni na 200°C.