Lavanda se sve više viđa na našim prostorima.
Podrijetlom s grčkih otoka, lavanda je stotinama godina služila u svrhu duhovnog i tjelesnog pročišćenja. Proglašena je božanstvenom biljkom. Ima umirujuća, antiseptička i antibakterijska svojstva, što je čini odličnom bazom za izradu kozmetike za njegu kože sklone aknama, ožiljcima i ekcemima te kože oštećene opeklinama, piše 24sata.hr.
Kombinacijom lavandina i bademova prirodno se možete riješiti peruti. Lavandina eterična ulja za aromaterapije i masaže jedina se mogu nanositi izravno na kožu bez razrjeđivanja; njezin miris djeluje opuštajuće na živčani sustav, a ulje pomaže kod reumatskih bolova i bolnih mišića.
Maštoviti proizvodi kao što su jastuci punjeni lavandom korisni su za smirenje, protiv depresije i nesanice, a sam snopić lavande postavljen na stol tjerat će komarce i moljce dalje od vašeg doma.
S obzirom na to da je jestiva i aromatična, nerijetko služi i u pripremi hrane kao začin koji lako može prevladati u tjesteninama, salatama i umacima; dobro se kombinira s kaduljom, ružmarinom i origanom.
Od svježih cvjetova do 4,5 litara soka
Sastojci: 8 dkg cvjetova, 3 l vode, 2 kg šećera i 30 g limunske kiseline
Priprema: Stavite kuhati vodu i šećer. Kad provri i šećer se rastopi, stavite u to cvjetove. Promiješajte i poklopite. Ostavite stajati 4-5 sati. Procijedite i umiješajte limunsku kiselinu. Naliti u boce, ohladiti i zatvoriti.