Darko Čondrić, gradonačelnik Livna

Mladima pomažemo pri kupnji prve nekretnine, povećali smo naknade za novorođenu djecu, gradimo vrtić...

28.09.2024.
u 11:08

S ponosom ističem da smo ovih dana iskopali temelje za potpuno novu zgradu Dječjeg vrtića "Pčelice". To je gradski vrtić, a ovaj postojeći je dotrajao i nedovoljnog je kapaciteta kako bi primio svu djecu. Vrtić ćemo graditi u fazama, a vrijednost prve je oko 2 milijuna i 100 tisuća KM

Ulaganje u poslovnu zonu Rasadnik, financijska potpora ulagačima, potpora poduzećima i obrtima, kao i osnivanje Razvojne agencije Livna - LIRA, no i izravne demografske mjere, poput subvencioniranja kupnje prve stambene nekretnine, dio su seta mjera kojima gradska administracija Livna nastoji podignuti razinu konkurentnosti lokalnog gospodarstva, ali i stvoriti preduvjete za zaustavljanje prethodnih trendova kada je riječ o demografiji. Livno upravo slavi 1132. obljetnicu od prvog pisanog spominjanja u jednom pisanom dokumentu, što ga čini jednim od najstarijih gradova u BiH, a čije bogata povijest i kultura u sinergiji s iznimnim potencijalima mogu biti zalog za uspješnu budućnost, onu uz koju će se Livno pozicionirati među lokalne zajednice u kojima će sve veći broj poduzetnika realizirati svoje poslovne ideje. U povodu Dana grada razgovarali smo s gradonačelnikom Darkom Čondrićem koji posebno ističe aktivnosti Grada usmjerene prema generiranju što snažnijeg ekonomskog razvoja.

Livno proslavlja 1132. obljetnicu od prvog pisanog spominjanja svoga imena - Dan grada. Gospodine Čondriću, što biste istaknuli uz Dan grada? Ima li razloga za slavlje?
- Svaka obljetnica prigoda je i razlog za slavlje. Još kada je to velika obljetnica u smislu brojki, onda je tih razloga i više. Livno je jedan od najstarijih gradova u BiH i njegove 1132 godine za nas Livnjake mnogo znače. One nam svjedoče o bogatoj povijesti, o tradiciji, kulturi našega grada, sve do današnjeg vremena u kojem imamo obvezu čuvati i njegovati sve to, ali snažno raditi i razvijati naš grad, što i činimo.

Koje su to aktivnosti kojima potkrepljujete naprijed navedeno? Što se u Livnu danas radi?
- Aktivnosti su razne. Ono što uvijek nastojim istaknuti jest kontinuitet u našem radu koji nije samo od jednog do drugog Dana grada i prigodnih obljetnica. Izvršavamo svoju zadaću kao jedinica lokalne samouprave, ponajprije radeći za dobrobit svakog našeg stanovnika. Na usluzi smo našim građanima i razvijamo grad u infrastrukturnom smislu. Uz sve to, skrbimo se o našoj najmlađoj populaciji, našoj djeci, mladim ljudima, obiteljima pa sve do ljudi starije životne dobi.

Koji su to infrastrukturni projekti koje biste izdvojili?
- Jedan od najvećih projekata na području Livna jest izgradnja vodovoda. Poznato je da je niz godina naše stanovništvo u seoskim područjima bilo suočeno s nedostatkom pitke vode. Trenutačnim aktivnostima na izgradnji sekundarne vodovodne mreže u pojedinim dijelovima rješavamo i taj dugogodišnji nedostatak. Ovih dana privodimo kraju postavljanje cjevovoda na sekundarnoj mreži u selu Ljubunčić, gdje gradimo i vodospremu. U tijeku su radovi i na vodovodu Miši i Golinjevo te Batinića Brdo. Vrijednost oba ova projekta je oko dva i pol milijuna maraka. U pripremi je natječajna procedura za još nekoliko vodovoda, i to u Giberu, gdje ćemo također izgraditi sekundarni vodovod, kao i vodovodnu mrežu u Čelebiću, Kovačiću, Strupniću i Lusniću.

Ako se ne varamo, nedavno je u javnosti bilo riječi i o poboljšanju cestovne infrastrukture u Livnu. Čak i višemilijunske vrijednosti.
- Da, riječ je o završetku jednog uistinu velikog i značajnog projekta s područja cestovne infrastrukture. Završeni su radovi na južnoj obilaznici. Njome smo omogućili bržu i sigurniju prometnu vezu. Prolazi uz jedno od naših najvećih naselja Brina na lokaciji Orlovača i njezinom izgradnjom zapravo su stvoreni uvjeti za gradnju novog naselja u budućnosti. Tu su, naravno, i druge prometnice u tom dijelu našeg grada za koje je izgrađena kompletna projektna dokumentacija. Trenutačno se izvode radovi na Troglavskoj ulici, a završena je Ulica Slavka Gotovca. Tu bih istaknuo i značajno sufinanciranje cestovne infrastrukture u livanjskim selima gdje, zajedno s mještanima, uspijevamo rješavati mnoge projekte iz cestovne infrastrukture.

Kada već govorite o tim za lokalni razvoj bitnim segmentima, cestama i općenito prometnicama, kakvo je stanje s rasvjetom u gradu Livnu?
- U Livnu smo modernizirali javnu rasvjetu. To je jedan projekt koji smo provodili posljednjih nekoliko godina u fazama i završili ovih dana. Projekt je podrazumijevao zamjenu starih žarulja učinkovitijima LED. Ono što je u konačnici najvažnije jest da smo dobili uistinu kvalitetno osvjetljenje na svim ulicama našeg grada i da smo u konačnici značajno smanjili potrošnju električne energije.

Naveli ste kako su vaši prioriteti briga o djeci. Na koji način brinete o najmlađoj populaciji?
- Cilj nam je stvarati bolje životne uvjete i raditi kako bi naš grad bio poželjno mjesto življenja. Stoga veliku pozornost posvećujemo i mladima, obiteljima, studentima, školarcima, djeci općenito. S ponosom ističem da smo ovih dana iskopali temelje za potpuno novu zgradu Dječjeg vrtića "Pčelice". To je gradski vrtić, a ovaj postojeći je dotrajao i nedovoljnog je kapaciteta kako bi primio svu djecu. Vrtić ćemo graditi u fazama, a vrijednost prve je oko 2 milijuna i 100 tisuća maraka. Moram istaknuti da smo za ovu prvu fazu dio sredstava dobili od Vlade RH putem Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske. To će u konačnici biti uistinu respektabilna građevina sa svim potrebnim sadržajima. Procijenjena vrijednost kompletnih radova na zgradi vrtića je oko četiri i pol milijuna maraka.

Ima li Livno i druge predškolske ustanove osim gradskog vrtića?
- Ima i četiri privatna vrtića te, unatoč tome, smještajni kapaciteti svih zajedno su nedovoljni. S privatnim vrtićima imamo iznimno dobru suradnju. Kako bismo tu suradnju unaprijedili, donijeli smo u Gradskom vijeću mjere koje olakšavaju situaciju roditeljima čija djecu borave u privatnim vrtićima. Odlukom je cijena pohađanja vrtića ujednačena i iznosi do 160 maraka po djetetu. Također, ono što je bitno istaknuti jest da Grad osigurava sredstva za plaće i doprinose asistenata zaposlenih u vrtićima s obzirom na to da ovaj problem nije sustavno riješen i predstavlja veliko opterećenje samim ustanovama.

Kako pomažete mladim obiteljima i motivirate ih na ostanak u Livnu? Ima li konkretnih poteza?
- Problem odlaska i, usudim se reći, trenda odlaska nije samo prisutan u Livnu nego i šire. Naša nastojanja usmjerena su prema zaustavljanju, odnosno smanjenu toga. U posljednje dvije godine imamo i primjera povratka mladih obitelji u naš kraj. U tom kontekstu svakodnevno radimo i na jačanju kompletne gospodarske slike, privlačenju stranih ulagača i jačanju domaćih. Naša nova poslovna zona Rasadnik mjesto je gdje niču proizvodni pogoni. U tu zonu uložili smo značajna sredstva za izgradnju potrebne infrastrukture. Donijeli smo brojne odluke na GV-u, čime potičemo ulagače. Primjerice odluku o pružanju financijske potpore ulagačima na neizgrađenom građevinskom zemljištu kojom je visina potpore određena na temelju uplaćene prodajne cijene. Tu su i mjere potpore poduzetništvu - poduzećima i obrtima, mikro i malim poduzećima, ženama poduzetnicama te poduzećima koja ostvare suradnju s dijasporom. Podrška je u obliku bespovratnih financijskih sredstava. A snažno podupiremo i naše poljoprivredne proizvođače jer Livno je, prije svega, poljoprivredni kraj. Uz sve navedeno, donijeli smo i odluku o osnivanju Razvojne agencije Livna - LIRA, što će zasigurno biti od velike pomoći u razvoju našeg kraja. Sve što sam naveo generirat će snažniji razvoj našeg grada, otvaranje radnih mjesta i samim tim ostanak mladih ljudi.

Što je konkretno s pružanjem pomoći mladim obiteljima?
- Tu bih svakako istaknuo subvencioniranje kupnje prve stambene nekretnine mladim obiteljima i samohranim roditeljima. Subvencioniramo kupnju stana ili gradnju kuće s maksimalnim iznosom od šest i pol tisuća maraka. Ove smo godine povećali i naknade za novorođenu djecu.

Za prvo dijete roditeljima se isplaćuje jednokratni iznos od 700 maraka, za drugo dijete 900, za treće 1100, a za četvrto i svako sljedeće novorođeno dijete jednokratna pomoć iznosi 1400 maraka. Povećali smo stipendije livanjskim studentima na mjesečni iznos od 150 maraka, a sufinanciramo i troškove prijevoza redovitim studentima jednokratnim iznosima u rasponu od 120 do 250 maraka.

Obrazovanje svakako iziskuje velike troškove. Kako rješavate materijalne troškove koji sigurno nisu mali u smislu održavanja školskih objekata?
- U Livnu je uistinu veliki broj školskih objekata. Mnogi su dotrajali, iziskuju obnovu, održavanje itd. Nastojimo podjednako održavati svaki od tih objekata. Samo u ovoj prošloj godini izdvojili smo značajna sredstva, a utrošena su za krovište i fasadu na školi u Priluci, potom na školi u Zabrišću, gdje je izmijenjen krov i postavljena fasada. Radovi su u tijeku na školskoj zgradi u Ljubunčiću.

Uspijevate li proračunom Livna zadovoljiti sve današnje potrebe, uključujući i nevladin sektor?
- Potrebe su velike i u financijskom smislu zahtjevne, ali ih uspijevamo u dobroj mjeri zadovoljiti. U ovoj smo godini poboljšali uvjete rada svih livanjskih vatrogasaca, posebno Profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Livna. Nabavljena je oprema u vrijednosti od oko trideset tisuća maraka, novo vatrogasno vozilo. Također bih naglasio važnost svih naših sportskih udruga. Mi smo u ovoj godini za sve sportske klubove te njihov rad i projekte izdvojili više od 350 tisuća maraka. Veseli činjenica da naše sportsko središte, gdje se okuplja najveći broj djece na Zgonama, uz naš nogometni klub, svakim danom u infrastrukturnom smislu napreduje i da kao Grad doprinosimo izgradnji kompleksa na Zgonama.

Što je s braniteljskim udrugama i suradnjom na tom polju?
- Veseli me činjenica da imamo dosta dobru suradnju s našim braniteljskim udrugama. Podržavamo njihov rad i sve projekte koje provode. Osigurali smo dio sredstava za izgradnju spomen-doma hrvatskih snaga u Rujanima, braniteljskog kampa "Alojzije Krišto" na Borovoj glavi, izgradnju spomen-sobe na Korićini, spomenika u Čelebiću, spomen-doma na Strmici. To su sve značajni infrastrukturni projekti. Međutim, s braniteljskim udrugama Grad Livno surađuje i na drugim poljima, a ovom bih prigodom posebno istaknuo jedan veliki zajednički projekt na kojem ćemo raditi u budućnosti. Pripreme su već odrađene, a riječ je o izradi monografije "Livno u Domovinskom ratu". Svi naši branitelji, obitelji poginulih, svaki Livnjak koji istinski voli svoj kraj zaslužuje takvu monografiju kao spomen na žrtvu koju su podnijeli naši branitelji da bismo danas slobodno živjeli i radili te slavili i jednu ovakvu obljetnicu kakva je danas u Livnu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije