Zanimljive teme, paneli i govornici

MoBizz konferencija okupila preko 200 gospodarstvenika: Snažno gospodarstvo ključ je napretka države

09.09.2024.
u 11:56

MoBizz 2024., stručna konferencija na temu ''Ekonomski izazovi i financijske strategije za razvoj poduzetništva'', otvorena je u ponedjeljak u Ljetnikovcu "Radobolja" u Mostaru.

Na konferenciji, čiji je cilj sagledati sve ekonomske i financijske aspekte poduzeća u Bosni i Hercegovini kako bi se što bolje odgovorilo zahtjevnim procesima koji slijede približavanjem Europskoj uniji, okupio se veliki broj poduzetnika iz Mostara i cijele hercegovačke regije, priopćili su organizatori.

'"MoBizz 2024 konferencija jedinstvena je prilika za poslovne ljude da se povežu, razmijene iskustva i steknu nova znanja koja će im pomoći u unapređenju njihovog poslovanja. Ova konferencija nije samo prilika za profesionalni razvoj, već i platforma za stvaranje novih poslovnih partnerstava i suradnji'', rekao je Davor Vidačak, suorganizator konferencije.

Po njegovim riječima, kroz zanimljive panel diskusije i keynote govornike planirali su pokriti prvenstveno teme upravljanja financijama, odnosno koje su to najčešće financijske pogreške, zatim kako kreirati kroz efikasan marketing i vlastiti brend, što će sve predstaviti eksperti iz tih polja iz Zagreba.

Ljiljana Lovrić, zamjenica ministra u Ministarstvu trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine istaknula je kako su ovakve konferencije jako važne za državu i državna ministarstva.

 "Mi kao ministarstvo zaista uvijek prepoznajemo i podržavamo ovakve događaje, kao i sve inicijative koje dolaze i od gospodarstva i s terena, sve kako bi olakšali poslovanje našim gospodarstvenicima, a u korist svih nas i cijele države'', rekla je Lovrić.

Dodala je kako se u razgovori s gospodarstvenicima osjeti da su oni relativno zadovoljni količinom kapitala koji je na tržištu.

''Ono što dobijem kao neku opasku je da bi moglo kod Razvojne banke Federacije biti malo više novca jer zaista postoje velike potrebe, a taj kapital je jeftin i gospodarstvenicima jako privlačan'', zaključila je Lovrić.

Hrvoje Serdarušić, financijski savjetnik, bloger i komentator u tvrtki Serdarušić d.o.o Zagreb bio je uvodni govornik događaja.

 "Moje predavanje ticalo se pitanja vrijednosti poduzeća, a o povećanju vrijednosti trebali bi težiti oni koji upravljaju poduzećima, jer budu li povećavali vrijednost svi će od toga imati korist, ne samo vlasnici, nego dobavljači, država, kupci, svi. To što se netko zauzima partikularno za sebe ne znači da je sebičan, nego on čini korist svima'', rekao je Serdarušić.

Naveo je kako se govorilo i tome kako poduzeća mogu doći do veće vrijednosti i profitabilnosti.

''Nastojali smo ukazati na neke pogreške, ali smo govorili i o nekim inovacijama, koje se ne tiču samo tehnoloških stvari, a govorili smo i o ulozi javnog i državnog sektora, koji je jako važan. Osobno se zauzimam za to da država treba biti dobar sudac, a ne tržišni igrač, nego se treba izuzeti iz toga'', rekao je Serdarušić.

Pohvalio je Bilten Centralne banke BiH gdje ima, kaže, puno podataka koji su jako važni za ekonomiju.

''2023. godina je bila rekordna godina, i to se vidi i kroz te brojke. Treba ohrabriti gospodarstvenike da se taj trend nastavi i dalje'', zaključio je Serdarušić.

Inače, program konferencije obuhvatit će ključne faktore koji utječu na vrijednost poduzeća te istražiti izazove i prilike za lokalna poduzeća. Sudionici će tijekom cjelodnevne konferencije imati priliku saznati kako povećati vrijednost svojih poduzeća i koje financijske pogreške trebaju izbjegavati.

Zanimljive teme, paneli i govornici

Bit će obrađene teme o tome što poduzetnici trebaju poduzeti kako bi ispravno odredili vrijednost poduzeća, bilo da je riječ o pripremi poduzeća za prodaju, investicije ili dugoročno strateško planiranje.

Financijski savjetnik iz Hrvatske Hrvoje Serdarušić, u ključnom uvodnom izlaganju iznijet će analizu vrijednosti poduzeća u Bosni i Hercegovini. Uslijedit će panel - diskusija na temu ''Kako potaknuti gospodarski razvoj Bosne i Hercegovine?'' u kojoj će sudjelovati Priznati stručnjaci Samira Sulejmanović, voditeljica Odjela za bilateralne trgovinske odnose u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Tomislav Volarić, profesor i voditelj IT centra na Sveučilištu u Mostaru i Vedad Suljić, direktor u Ceteor d.o.o. Sarajevo.

Program se nastavlja s izlaganjem na temu ''Kako procijeniti koliko zaista vrijedi Vaše poduzeće?'' Predraga Novačića, direktora Business Intelligence d.o.o./Prima Bon d.o.o. i vlasnik portala Bon.hr iz Zagreba.

U razgovoru o financijama na temu "Kako najbolje upravljati financijama s ciljem povećanja dobiti?". Sudionici su Gordana Janković Besednik, direktorica računovodstvenog ureda Opus Libre d.o.o., Sesvete i Kristijan Kožić, vlasnik u Analitička rješenja d.o.o. Bjelovar, a razgovarat će o ključnim strategijama za učinkovito upravljanje financijama i povećanje dobiti.

Razgovor u kojemu će poduzetnici podijeliti znanje i praktične savjete o optimizaciji financijskih operacija, izbjegavanju uobičajenih pogrešaka te maksimizaciji poslovnog uspjeha moderirat će Hrvoje Serdarušić.

''Inovacije - ključ za povećanje konkurentnosti, prilagodbu tržišnim promjenama i ostvarivanje održivog rasta" tema je drugog razgovora u kojemu će sudjelovati Ante Lučić, vlasnik A – Link d.o.o. Zagreb i Saša Spasić, poslovni savjetnik u području redizajniranja poslovnih modela.

Razgovor će moderirati Mihovil Katić, savjetnik za marketing i razvoj poslovanja u Branche j.d.o.o. Sinj. Govorit će se o važnosti inovacija kao ključnom faktoru za povećanje konkurentnosti i prilagodbu dinamičnim tržišnim uvjetima. Cilj rasprave je osigurati informacije te potaknuti poduzetnike koji žele unaprijediti svoje poslovne modele i ostati korak ispred konkurencije, navodi se u priopćenju.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?