TikTokom je nedavno kružilo pitanje može li čašica alkohola prevenirati trovanje hranom ako ste pojeli nešto sumnjivo? Imamo odgovor stručnjaka!
To je pitanje nedavno kružilo TikTokom nakon što je jedan korisnik objavio video u kojem su se slikali nakon što su pojeli sumnjivi obrok.
Njihovo obrazloženje? Njihovo istraživanje pokazalo da pijenje alkohola nakon jela sumnjive hrane može pomoći u prevenciji bolesti.
“Što ako ste upravo pojeli hranu za koju se sada pitate je li dobra ili ne i zabrinuti ste zbog mogućnosti trovanja hranom, što je moja situacija trenutno?” rekao je TikToker. “Ako ste konzumirali neku hranu za koju mislite da je možda pokvarena, popratite je s jednom čašicom žestokog pića i smanjit ćete vjerojatnost da dobijete trovanje.”
Je li to legitimna tvrdnja? Stručnjaci kažu da u tome možda ima zrnca istine – ali uz brojne ograde, prenosi Health.
“Da, alkohol kao tvar može ubiti patogene – ako shvaćate alkohol kao dezinfekcijsko sredstvo”, rekla je Rabia De Latour, MD, gastroenterologinja na NYU Langone, za Health. “No konzumacija alkohola, za kojeg se zna da šteti našem zdravlju, ne bi trebala biti rješenje kojem bi se pokušalo prevenirati moguće trovanje hranom”, ističe.
Alkohol može i pogoršati stanje!
Zapravo, pijenje alkohola nakon jela koje nije pravilno pripremljeno može pogoršati stvari umjesto poboljšati.
“Koristimo alkohol u sredstvima za dezinfekciju ruku i za čišćenje površina, ali okruženje u našem probavnom sustavu potpuno je drugačije,” govori Christopher Counts, liječnik i toksikolog u Centru za kontrolu trovanja u New Jerseyju.
Može li alkohol reducirati šanse za trovanje?
Brojne su studije istraživale pitanje može li alkohol spriječiti trovanje hranom, ali “nalazi ne znače da bi alkoholna pića mogla poslužiti kao zaštita”, rekao je Counts.
Također je važno napomenuti da studije ne dokazuju ništa definitivno, dodala je De Latour. “Postoji nekoliko manjih, nedovoljno opsežnih studija s proturječnim podacima”, objasnila je. Rad iz 2002. objavljen u časopisu Epidemiology promatrao je kako su prošli ljudi koji su pili alkohol nakon što su bili izloženi Salmoneli u usporedbi s onima koji ga nisu pili.
Studije premalene
Istraživači su zaključili da oni koji piju alkohol imaju manju vjerojatnost da će se razboljeti, ali mala veličina uzorka – samo 51 osoba bila je uključena u studiju – otežava izvlačenje čvrstih zaključaka o nalazima, kažu stručnjaci. “Autori su čak istaknuli u studiji: ‘Ovi nalazi ne znače da bi se alkoholna pića trebala preporučati kao zaštita protiv zaraznih bolesti koje se prenose hranom’”, rekao je Counts.
Druga mala studija objavljena u časopisu Epidemiology otkrila je da je pijenje pića s koncentracijom alkohola od najmanje 10% povezano sa “zaštitnim učinkom” kod ljudi koji su jeli zaražene kamenice. Ali opet, veličina studije bila je ograničavajuća, rekli su stručnjaci.
“Također postoji ideja da su određene stvari u vinu antibakterijske, (što bi moglo biti korisno za ljude koji su jeli otrovanu hranu),” ali ta teorija nije dokazana i stoga ne bi trebala opravdavati pijenje vina s ciljem sprječavanja probavnih bolesti i tegoba.
Studija iz 2001. u Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry ispitivala je može li vino ubiti bakteriju Salmonella kod miševa, a autori su otkrili da “vino nije bilo učinkovito u prevenciji bolesti koje se prenose hranom in vivo.”
Također je vrijedno napomenuti da čak ni studije koje povezuju konzumaciju alkohola sa smanjenim rizikom od bolesti nisu dokazale da je alkohol bio razlog zašto se sudionici studije nisu razboljeli, rekao je dr. Counts. “To je nešto s čime se moramo često baviti [u studijama] – te korelacije, asocijacije, koje nisu nužno uzročne”, objasnio je.
S druge strane, pijenje alkohola zapravo može povećati vaše šanse da se razbolite, pogotovo ako ste popili više od preporučene količine, kažu stručnjaci.
“Najnovije američke prehrambene smjernice preporučuju da žene koje odluče piti ne bi smjele piti više od jedne porcije alkoholnog pića dnevno”, dok muškarci ne bi smjeli imati više od dvije, rekao je De Latour. “Alkohol ima brojne puteve za oštećenje našeg tijela kada se unese u prekomjernim količinama.”