U borbi protiv sala na trbuhu, kruh je prva stvar koju mnogi ljudi eliminiraju s popisa prehrane. No, to nije prijeko potrebno ako umjesto uobičajenih vrsta kruha jednostavno odaberete neku drugu, zdraviju i nadasve manje ugljikohidratnu varijantu. Osim klasičnog proteinskog kruha, isprobajte ukusan i sočni kruh s chia i suncokretovim sjemenkama.
Umjesto bijelog brašna u ovom receptu koristi se integralno brašno, razne sjemenke i mljeveni bademi, a ne dodaje se ni šećer. Osim toga, chia sjemenke i lanene sjemenke poznate su kao prirodni lijek protiv visceralnog trbušnog masnog tkiva i pomažu otapati neželjene masnoće oko struka. Najbolje ga je odmah isprobati i uskoro ćete moći bezbrižno uživati u ukusnoj šniti kruha!
Sastojci:
2 žlice integralnog brašna
110 g mljevenih badema
3 žlice chia sjemenki
100 g lanenih sjemenki
2 žlice sjemenki suncokreta
1 žlica sjemenki bundeve
1 pakiranje praška za pecivo
1 žličica soli
250 g posnog sira
6 bjelanjaka
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a u zdjeli pomiješajte brašno, mljevene bademe, chia sjemenke, lanene sjemenke, suncokretove sjemenke, sjemenke bundeve, sol i prašak za pecivo, piše Novi list.
Dodajte posni sir i bjelanjak te sve dobro umijesite.
Silikonski kalup (cca 25 x 10 cm) isperite hladnom vodom i ne sušite.
Ulijte tijesto, ravnomjerno rasporedite i pospite dodatno sjemenke za dekoraciju.
Stavite kruh u sredinu zagrijane pećnice i pecite oko 40 do 45 minuta. Zatim ostavite da se ohladi oko 15 minuta i tek onda izvadite iz silikonskog kalupa.
Kada se kruh nareže, dobijete oko 12 kriški, a prednost je što se može čuvati tri do pet dana!