Jedna od mnogih asocijacija na jesenske dane je definitivno šipak. Osim što ga pijemo u obliku čajeva i sokova, najčešći oblik konzumiranja sjemenki je onaj 'na žlicu' dok je svjež - ali prethodno ga treba očistiti, a svi znamo koliko je taj posao mukotrpan i neuredan. Kako biste izbjegli crvenu kuhinju i nered od kore, isprobajte genijalnu metodu čišćenja - u vodi.
Prvo lagano 'rolajte' cijeli šipak po radnoj površini kuhinje kako bi sjemenke blago odvojili od kore. Nakon toga nožem odrežite vrh ploda i kriške prateći bijele ovojnice. Napunite jednu zdjelu vodom i stavite je u sudoper, a zatim ubacite kriške unutra i krenite na posao - pod vodom vadite sjemenke.
Ova metoda omogućava i da uklonite dobro sve bijele dijelove koji znaju biti gorki, pa pokvare uživanje u jedenju. Nakon što ste odvojili sve sjemenke, procijedite ih iz zdjele i spremite u hladnjak.