Načelnik Vareša: Slučajevi sa šumskim zemljištem u Varešu i na Jahorini nisu isti

Vareš
16.07.2024.
u 13:16

Načelnik općine Vareš Zdravko Marošević izjavio je povodom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je poništena odluka Vlade Federacije BiH o prenamjeni šumskog zemljišta u Varešu, a isti dan donesena je i odluka u predmetu zemljišta na Jahorini, da ta dva slučaja nikad nisu trebala biti dovedena u istu ravan.

Naveo je da je u Varešu zemljište ustupljeno kako bi se na njemu smjestilo postrojenje za skladištenje jalovine, te da je Odluka Vlade FBiH predvidjela privremeno korištenje šumskog zemljišta u druge namjene koje su Odlukom tačno definirane bez promjene titulara.

Marošević je istakao da je zemljište na Jahorini bilo predviđeno za prodaju što dovede do promjene titulara.

- Naše namjere nisu iste u poređenju s Jahorinom, jer mi, istinski, ne želimo od vlastite države oduzeti ništa. Mislim da je iznimno važno da javnost uvidi tu razliku - poručio je Marošević.

Dodao je da ne može da se ne zapita hoće li takva odluka Ustavnog suda BiH imati posljedice u drugim dijelovima BiH gdje su u posljednjih nekoliko godina niži nivoi vlasti dodjeljivali državnu, šumsku ili poljoprivrednu zemlju investitorima za izgradnju energetskih postrojenja, posebno solarnih elektrana.

Marošević je naglasio da je kompanija Adriatic Metals oživjela Vareš, osnažila populaciju i ekonomske aktivnosti, te vratila snažnu rudarsku tradiciju i stanovništvu dao osjećaj ponosa i svrhu da ovdje žive i rade.

- Ponosni smo što je najveća poslijeratna investicija realizovana upravo u našoj Općini, u Zeničko-dobojskom kantonu, a 450 miliona dolara i više od 500 direktno i indirektno zaposlenih ljudi je nešto što bi svaka vlast u BiH trebala podržati - rekao je Marošević.

Potcrtao je da razvoj rudarskog sektora predstavlja priliku za dugoročnu održivost i razvoj te općine i poboljšanje životnog standarda svih članova zajednice.

- Uspjeh Adriatic Metals je uspjeh Bosne i Hercegovine, koja je pokazala da je spremna za velike međunarodne investicije u rudarskom sektoru. Nećemo dopustiti da nam bilo šta stavi tamnu mrlju na ovaj uspjeh - zaključio je u otvorenom pismu Marošević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije