Ako tragate za ukusnim receptom za doručak, večeru ili užinu koja će vam sigurno napuniti stomak i brzo vas zasititi, a volite peciva, ove kiflice će nadmašiti vaša očekivanja.
U ovisnosti od toga želite li slatko ili slano punjenje, sami odaberite fil i pratite recept korak po korak i ne možete pogriješiti ― dobit ćete pecivo čiji se ukus pamti!
Sastojci
Za tijesto:
750 grama mekog brašna
7 kašika ulja
10 kašika otopljene masti
pola litra toplog mlijeka
pola litra tople vode
40 grama kvasca
1 kašika soli
1 kašika šećera
Za premazivanje:
1 žumanjce
sol, susam, kim, suncokretove sjemenke...
Priprema
Umutiti kvasac u malo tople vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Potom dodati toplo mlijeko, šećer i ulje, pa postepeno dodavati brašno i sol, pa dobro promješati. Dodavati brašno po potrebi. Zamjesiti i poklopiti i staviti na toplo mjesto da nadođe 20-30 minuta, piše Glossy.
Potom prebaciti tijesto na radnu površinu i podijeliti na dvadesetak lopti. Razviti jednu oklagijom što je tanje moguće, premazati mašću, ostaviti pet minuta da malo upije, pa isjeći na koliko kiflica želite. U ovom dijelu namazati fil i motati kiflice.
Redati kiflice u pleh, podmazan ili obložen pek-papirom, pa premazati četkicom umoćenom u žumanjce i posuti soli, kimom, susamom i/ili sjemenkama.
Ostaviti tako još dvadesetak minuta da nadođe, pa peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 220 stupnjeva dok ne dobiju lijepu zlatnožutu boju.