Izetbegović i Brammertz:

Nakon zatvaranja MKSJ-a važna regionalna suradnja

06.11.2017.
u 14:07

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović razgovarao je danas s glavnim tužiteljem Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Tužiteljstva Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Sergeom Brammertzom o suradnju BiH i ovog tužiteljstva.

Razgovarali su o regionalnoj suradnji u oblasti pravosuđa i procesuiranju ratnih zločina u BiH te aktivnosti na izradi Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, ali o i komunikaciji između državnih i entitetskih institucija.

Kako je istaknuto, regionalna suradnja je potrebna u dinamici i aktivnostima u procesuiranju predmeta ratnih zločina, a potrebno je izbjeći i politiziranje za izradu Strategije, te aktivnije uključiti udruženja žrtava na svim stranama.

Zatvaranjem MKSJ-a krajem ove godine, Tužiteljstvo Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) preuzet će preostale obveze Tužiteljstva MKSJ, a nakon toga glavni zadatak bit će na vladama i pravosudnim sustavima u regiji, što dodatno naglašava važnost regionalne suradnje u toj domeni.

Na sastanku, kojem su nazočili i savjetnici predsjedatelja Dragana Čovića i člana Predsjedništva Mladena Ivanića Igor Planinić i Zoran Đerić te oficir za vezu pri MKSJ Amir Ahmić, Izetbegović je podržao daljnji rad i angažman glavnog tužitelja Sergea Brammertza.

Tužitelj Brammertz boravi u BiH u okviru priprema za redovni šestomjesečni izvještaj o ostvarenom napretku, koji će u prosincu biti predočen Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?