Imamo recept za jedan od najpopularnijih čokoladnih kolača, sigurni smo da sastojke već imate, što nije zanemarivo. Toliko ga je lako napraviti da je to upravo smiješno, ne trebate čak niti paliti mikser, što također n ije zanemarivo, planirate li ga napraviti potajno, kao iznenađenje. I gotov je za nekih 15 minuta.
Čokoladni lava cakes
Sastojci:
170 grama čokolade
2 jaja plus dva žumanjka
115 grama maslaca plus još malo za premazivanje
31 gram brašna plus još malo za posipanje
60 grama šećera
malo soli
Postupak:
Namažite ramekine ili 6 kalupića za muffine maslacem pa pospite brašnom.
Zagrijte pećnicu na 218 stupnjeva Celzija.
Čokoladu grubo nasjeckajte, dodajte joj maslac pa zajedno otopite na parnoj kupelji.
Pomiješajte brašno, šećer i sol. Odvojeno umutite jaja i žumanjke. U posudu s čokoladom ulijte smjesu od jaja pa dodajte brašno. Pomiješajte drvenom žlicom, primijetite li grudice eliminirajte ih pjenjačom. Tijesto ulijte u kalupiće. Pečete li ga u ramekinima, trebat će vam 12-14 minuta, koristite li kalupe za muffine, 8-10 minuta, čak i manje od toga. Bitno je da sredina ostane tekuća.
Ako ste koristili ramekine, preokrenite ih na tanjuriće za poluživanje, po želji dodajte malo sladoleda, zamrznutog šlaga ili tučenog slatkog vrhnja, a poslužit će i umak od karamele ili malo finiji džem, zagrijan i rarijeđen s malo vode. Možete napraviti i preljev od vrućih višanja, za poseban dojam (skuhajte zamrznute višnje s malo vode i šećera).
Ako ste koristili kalupiće za muffine, kolačiće pokušajte izvaditi žlicom, a što se tiče priloga, savjeti ostaju isti.