isprobajte

Nevjerojatni kuhinjski trikovi sa sodom bikarbonom

soda
Guliver/Thinkstock
10.01.2022.
u 07:21

Natrijev-bikarbonat, ili popularno soda-bikarbona svestrana je tvar koja u domaćinstvu ima gotovo nebrojeno primjena: od čišćenja doma i osvježavanja odjeće do održavanja bazena i pripreme roštilja. Lista kulinarske primjene soda bikarbone je iznenađujuće duga, a najpoznatija je upotreba uz ili kao zamjena praška za pecivo, piše gastro.24sata.hr.

Primjene sode u kućanstvu:

1. Zamjena za prašak za pecivo Soda bikarbona, naime, može zamijeniti prašak u pripremi peciva tako da jedna žličica sode bikarbone mijena dvije žličice praška za pecivo. Slično, soda bikarbone mijenja prašak za pecivo i u pripremi kolača od prhkog tijesta. Također, može zamijeniti i kvasac tako da se pomiješa s limunskom kiselinom u jednakim omjerima, što uz dodatak brašna daje tijesto koje se brzo diže. Beskvasni kruh pripremljen sa sodom bikarbonom vrlo je popularan u Velikoj Britaniji, gdje ga nazivaju soda bread. Uz sodu bikarbonu su i palačinke prozračne, a sličan učinak moguće je postići i pri pripremi omleta ako na tri jaja dodaš pola čajne žličice soda bikarbone.

2. Pranje voća i povrća Pomoću soda bikarbone možeš i očistiti voće i povrće od svih nečistoća. Jednostavno uroni plodove u zdjelu s hladnom vodom kojoj ste dodali 2-3 žlice soda bikarbone (na pola litre vode) te nakon desetak minuta isperi voće i povrće.

3. Izbjegavanje nadutosti Soda bikarbona je korisna i ukoliko voliš uživati u mahunarkama, ali želiš izbjeći napuhavanje i plinove koje konzumacija ovog povrća nosi sa sobom. Spomenutu produkciju plinova smanjit ćeš tako da mahunarkama koje se kuhaju dodaš prstohvat soda bikarbone.  

4. "Spašavanje" (pre)kiselih jela Prstohvat soda bikarbone bit će ti od koristi i ako želiš smanjiti kiselost nekih jela poput primjerice umaka od rajčice ili ako si dodala previše octa salati. Za što ju sve još ti koristiš?

5. Mekše i lakše probavljivo meso Pripremaš li meso na roštilju, kako bi ga omekšala i osigurala njegovu lakšu probavljivost natrljaj ga sodom bikarbonom. Pusti ga da odstoji u hladnjaku tri do pet sati, a potom ga isperi, začini i stavi na gril. 

6. Zbogom neugodnim mirisima I za kraj, uz pomoć soda bikarbone možeš se riješiti neugodnog mirisa češnjaka ili ribe s ruku. Jednostavno umjesto sapuna pri pranju ruka upotrijebi dvije čajne žličice soda bikarbone.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije