Njemački poduzetnik: Radnike iz BiH plaćam koliko i Nijemce

radnici
Ilustracija
23.09.2024.
u 17:53

Matthias Regner (60), njemački građevinski poduzetnik, priznaje da bez radnika iz Bosne i Hercegovine ne bi mogao prihvatiti ni polovinu poslova koje dobiva. U tvrtki koja ima 130 radnika, njih 70 je iz Bosne i Hercegovine. Nedostatak radnika na tržištu rada uvjetovao je da njemački poduzetnici radnike potraže u drugim zemljama. I Regner je počeo s tom praksom te kaže kako je trenutačno zadovoljan.

- To je i razlog što sam zaposlio 70 radnika iz BiH - kaže Regner, koji je na čelu Projektbau Matthias Regner GmbH. Naime, kaže da je prije sedam godina zaposlio prve radnike iz istočne Europe. Poslije je svoju potragu za radnicima proširio na područje zapadnog Balkana.

- To su jako vrijedni radnici, nevjerojatno motivirani. Evo, više od polovine mog tima dolazi iz BiH, imaju iste plaće i socijalne povlastice kao i njihovi njemački kolege. I, zaista, svoj posao rade jako profesionalno, motivirano - kaže Regner za njemački Bild, prenosi faktor.ba. Prema njegovim riječima, građevinci u Njemačkoj provode tri-četiri tjedna, a onda imaju tjedan dana odmora kući. To je poslovni aranžman koji svima odgovara - i njemu i radnicima. - Naravno, i dalje će mi trebati novih radnika. Evo, upravo očajnički tražim poslovođu koji tečno govori i njemački i njihov jezik - kaže Regner.

Priznaje da je građevina težak posao od kojeg mladi danas bježe. Ali to je ujedno i posao koji je nevjerojatno isplativ, što bi ga trebalo učiniti atraktivnijim za mlade. Radnici iz BiH do sada su se pokazali kao pouzdani i vrijedni, no, isto tako, žalosti činjenica da su svoju sreću morali pronaći izvan granica Bosne i Hercegovine.

Ipak, mjere koje će BiH provoditi na svojem putu prema EU vodit će povećanju životnog standarda, što ulijeva nadu kada govorimo o zaustavljanju iseljavanja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije