Više je razloga za cijepljenje – precjepljivanje rodnih trsova vinove loze. To je, prije svega, zamjena trsova koji slabo rađaju pa pojave strane sorte u monokulturnom vinogradu, potreba ispravljanja pogrešaka napravljenih u rasadniku lošom organizacijom rada – izmiješane sorte...
Čuva se u hladnjaku
Precjepljivanje je nekad potrebno i zbog promjena potrošačkih navika, primjerice, u jednom razdoblju traženije su crne sorte, a u drugom bijele. Umjesto krčenja i podizanja novog nasada, problem se može lako riješiti precjepljivanjem. Tako s minimalnim troškovima za samo godinu dana dobijete željeni rezultat - kazao je, uz ostalo, agronom Mladen Gašpar, stručni savjetnik za vinogradarstvo Federalnoga agromediteranskog zavoda iz Mostara, na radionici. On je iznio osnovne podatke o toj metodi. Tako se, primjerice, materijal za cijepljenje uzima u veljači od mlazova loze željene sorte, po mogućnosti pravih, a zatim se čuva u hladnjaku pri temperaturi od 1 do 5 Celzijevih stupnjeva. Prije cijepljenja od plemke se režu pupovi, čokot pila na razinu prve žice u vinogradu, zarezuje i u njega ubacuje pripremljeni pup koji se zatim steže za to posebno izrađenom trakom koja se sama raspada. Ako nema te trake koja se proizvodi u Americi, može i zamjenska, pa i obična izolir-traka, samo što onda treba paziti da se pravodobno prereže kako ne bi “davila“ novi izdanak. Obično se stavljaju dva pupa, a onda se trs pri zemlji zasječe s obje strane gdje su pupovi kako bi se smanjio dotok soka na cijepljeno mjesto. Tako precijepljene (navrnute) loze, odnosno njihove izdanke, treba prskati sve do polovine rujna da bi se zaštitila od plamenjače.
Dobro vino
Najmlađi na radionici bio je Damir Koćić iz Mostara, student prve godine prava. Postupak je pažljivo bilježio u notes. - Imam 20-ak loza od kojih su dvije što se ne prskaju. Sad kada sam vidio postupak, navrnut ću ih u stolne sorte - kaže Damir. Marijan Dugandžić iz Čitluka ističe: - U vinogradima imam oko 6000 loza. Imam trsova blatine koji slabije rađaju. Planiram ih navrnuti na trnjak, sortu koja je bila zaboravljena, no stabilna je uroda, daje dobro vino. Metoda precjepljivanja razvijena je u Americi. Od tehnologa vinarije “Vina Zadro” iz Domanovića Dražena Martinovića doznali smo da kane precjepiti sorte koje se nisu pokazale uspješnima u novom vinogradu na Bogoševcu. •