Realizacija programa

Obiteljima na poplavljenim područjima hitna pomoć kroz vaučere od 500 KM

09.10.2024.
u 16:31

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održao je danas hitni sastanak s koordinatorom UNICEF-a za BiH Marcom Lucetijem s ciljem aktiviranja interventnog programa

Obitelji koje su pogođene poplavama trebale bi dobiti vaučere u vrijednosti od 500 maraka, a u sklopu programa kojega realiziraju UNICEF i Federacija BiH, odnosno resorno ministarstvo. Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održao je danas hitni sastanak s koordinatorom UNICEF-a za BiH Marcom Lucetijem s ciljem aktiviranja interventnog programa pomoći porodicama koje su pretrpjele materijalnu štetu u poplavljenim područjima. Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike je priopćeno da je svrha programa putem vaučera u vrijednosti od 500 KM po obitelji pružiti hitnu podršku najugroženijim s naglaskom na porodice s djecom i starijim članovima domaćinstva.

- Kroz Program smanjenja rizika od katastrofa, Ministarstvo već surađuje s UNICEF-om na jačanju odgovora na izvanredne situacije. Do sada je u Federaciji BiH osnaženo sedam centara za socijalni rad, a u narednoj fazi pokrivaju se još dva. S obzirom na razmjere ove katastrofe, obim suradnje proširit će se i na ustanove za smještaj i zbrinjavanje korisnika jer je ova situacija ukazala na urgentnu potrebu za dodatnom podrškom ustanovama. Po završetku hitne podrške stanovništvu, Ministarstvo i UNICEF će se posvetiti dugoročnom jačanju pripravnosti kroz izradu procjena rizika i planova zaštite i spašavanja, te potrebnog opremanja i usavršavanja svih zaposlenih u ustanovama. Cilj je osigurati adekvatniji i spremniji odgovor ustanova u slučaju budućih katastrofa – navodi se u priopćenju Ministarstva. Dodaju da je u suradnji s UNICEF-om, Ministarstvo provelo Studiju izvodljivosti pružanja novčanih davanja u izvanrednim situacijama, koja će uskoro biti predstavljena javnosti. Ova studija će dati smjernice za reforme koje će omogućiti sistemu socijalne zaštite u FBiH da, kroz dodatnu financijsku podršku, spriječi daljnji pad u siromaštvo i ranjivost najugroženijih građana, navode iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije