Temperature danima iznad prosjeka

Oboren rekord po broju tropskih noći, do kraja mjeseca bit će ih još, no stiže i kratkotrajno osvježenje

toplinski val, vrućine
Fena, ilustracija
23.07.2024.
u 18:30

Toplinski val zahvatio je BiH, ali i okruženje. Temperature su danima iznad prosjeka. Meteoalarm svakodnevno izdaje upozorenja, regije su u crvenom

Toplinski val zahvatio je BiH, ali i okruženje. Temperature su danima iznad prosjeka. Meteoalarm danima izdaje upozorenja, regije su u crvenom. Ovo nije prvi put da svjedočimo visokim temperaturama, ali ono što je neobično su duljina i intenzitet razdoblja u kojem bilježimo ekstremno visoke temperature zraka, piše Večernji list BiH.

Međutim, kako najavljuju meteorolozi okupljeni u BHMeteo.ba, tijekom tjedna očekuje se zahladnjenje. U Banjoj Luci u srpnju 2024. registrirano je 14 pojava tropskih noći, odnosno noći kad minimalna temperatura ostaje iznad 20 °C. To je najveći broj tropskih noći u jednom mjesecu od kada se vrše mjerenja u ovom gradu, priopćio je Hidrometeorološki zavod RS-a. Prethodno je najveći broj tropskih noći u jednom mjesecu iznosio šest i zabilježen je u srpnju 2015.

Vruće i sparno

U priopćenju Hidrometeorološkog zavoda RS-a ističe se da je do kraja mjeseca ostalo još deset dana i da će rekord biti “podebljan”. Podsjećaju da je kiša 20. srpnja donijela kratkotrajni prekid vrućina u ovom gradu nakon 15 uzastopnih tropskih dana. - Od 5. do 19. srpnja u Banjoj Luci maksimalna temperatura svakog je dana prelazila 30 °C, a poslije 15 dana, 20. srpnja, temperatura se spustila ispod 30 °C - navode. Posebno je bilo toplo i sparno od 12. do 14. srpnja uvečer, kada je temperatura u 22 sata iznosila čak 30 °C. Indeks topline je veličina koja se računa na osnovi temperature zraka i njegove relativne vlažnosti. - To je pokazatelj temperature kako je ljudski organizam subjektivno osjeća. U prethodnim danima bilo je vrlo sparno zbog kombinacije vrlo visokih temperatura i vlažnosti zraka. U Banjoj Luci je 12. srpnja u 22 sata pri temperaturi od 30 °C relativna vlažnost iznosila 80%, što je ukupno dovelo do subjektivnog osjećaja topline od oko 38 °C - zaključili su u priopćenju. BH Meteo oglasio se na Facebooku u povodu osvježenja u cijeloj BiH i kada nam stiže hladnije razdoblje te kada možemo ponovno očekivati toplije vrijeme. - Ovoga tjedna očekuje se više svježine uslijed prodora hladnijeg zraka sa sjevera. Hladniji zrak stiže nam od noći na srijedu (24. srpnja) i zadržat će se nad našim krajevima do subote (27. srpnja) - naveli su. Danas (23. srpnja) tijekom dana bit će stabilnije i uglavnom sunčano, poneki kratkotrajan pljusak moguć je samo rijetko. U večernjim satima, a glavninom u noći na srijedu slijedi premještanje hladne fronte sa sjevera. Hladna fronta će donijeti prolaznu kišu, pljuskove s grmljavinom uz lokalno izraženije oborine i pojačan sjeverac. Do jutarnjih sati srijede zahvatit će veći dio Bosne, a poslije, tijekom srijede i ostatak zemlje. U četvrtak (25.) i petak (26. srpnja) očekuje se svježije vrijeme uz dnevni razvoj naoblake. Puhat će tijekom dana u većem dijelu zemlje pojačan sjeverac i bura, glavnina u četvrtak. U četvrtak još rijetko može biti malo kiše, dok su u petak mali izgledi za oborine. Za vikend (27./28. srpnja) bit će više sunčanog vremena, stabilno i uz porast temperature. Dnevne temperature od srijede do subote uglavnom će biti između 21 i 27, na jugu do 30 °C. Drugim danima 25 do 31, na jugu do 36 °C, koliko je moguće u utorak i nedjelju. Jutra će biti svježija, posebno sredinom tjedna, kad dođe do prodora hladnijeg zraka, predviđaju u BHMeteo.ba.

Prognoza FHMZ-a

Prema prognozi FHMZ-a, sparno i promjenjivo vrijeme prognozira se do 24. srpnja. Pljuskovite oborine i grmljavina očekuju se diljem Bosne i Hercegovine, a nešto intenzivnije izgledne su na sjeveru i zapadu Bosne. Potom od 25. srpnja do kraja prognoznog razdoblja stabilno i sunčano vrijeme diljem zemlje, uz temperature zraka u granicama prosječnih za ovo doba godine uz trend porasta. Nova nestabilnost prognozira se od 2. kolovoza s oborinama u središnjim i istočnim predjelima Bosne. Ugodne temperature zraka očekuju se do 28. srpnja s minimalnim u Bosni od 14 do 19, u Hercegovini od 20 do 25 °C i maksimalnim diljem zemlje od 29 do 34 °C, a na krajnjem jugu i sjeveru i do 38 °C. Razdoblje s natprosječno visokim temperaturama zraka prognozira se od 30. srpnja uz jutarnje u Bosni od 18 do 23 te Hercegovini od 21 do 26, danju u BiH između 36 i 41 °C. Prema najavama klimatologa, zbog klimatskih promjena temperature će svake godine biti veće. Poručuju: - Ovo je možda najugodnije ljeto do kraja vašeg života, neke stvari zauvijek smo izgubili. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?