Ovo je kolač koji uspješno spaja Istok i Zapad. Ljubitelji gastronimije možda će se naljutiti što je napravljena kombinacija baklave i cheesecakea, ali oni koji vole slatkiše reći će vam kako ovdje prevare nema. Recept za kolač koji ćete obožavati"
Sastojci:
12 kora za baklave
1/3 kavene šolje istopljenog maslaca
1 šolja sitno isjeckanih oraha
1/4 šolje šećera
polovina kašičice mljevenog cimeta
četvrtina kašičice mljevenog muškantnog oraščića
na vrh kašike malo aleve paprike
250 grama krem sira, omekšanog
250 grama mascarpone sira
2/3 šolje meda
1/4 šolje mlijeka (2% masti)
3 kašike supine brašna
3 velika jaja
Za ukrašavanje:
3 kašike kukuruznog sirupa
3 svježe grančice ruzmarina
1/4 šolje šećera
polovina šolje svježe ili smrznute brusnice, odmrznute i osušene
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Stavite 1 list kore u dobro podmazan okrugli kalup i obavijte korom i rubove, a potom je premažite maslacem. Tako redajte sve kore i dobro pazite da "udobno" smjestite kutove kore, donosi telegraf.rs.
U maloj posudi dobro pomješajte orahe, šećer i začine i sipajte na kore. Pecite 5-7 minuta dok rubovi lagano ne porumene. Ohladite u kalupu na rešetki.
Smanjite pećnicu na 160 stupnjeva.
U velikoj posudi miksujte krem i mascarpone sir na maloj brzini dok smjesa ne postane glatka. Ubacite med, mlijeko i brašno i nastavite s miksanjem. Potom dodajte jaja i ponovno izmiksajte sve na maloj brzini.
Sipajte smjesu u kalup.
Pecite 50-60 minuta i hladite na rešetki u kalupu još 60 minuta kolač.
Ostavite ga preko noći u hladnjaku pokrivenog dok se potpuno ne ohladite.
Sutra uklonite rubove kalupa.
Ako želite ukrasite kolač, kukurzni sirup sipajte u malu posudicu i zagrejte u mikrovalnoj 10 sekundi, pa premažite sa obje strane kolač i dodajte list ruzmarina, šećer ili brusnice po želji.