Bundeva je jedan od zaštitnih znakova jeseni, a raskoš njezinih boja, oblika i veličina nemoguće je ne primijetiti. Listopad je posebno obilježen narančastom bojom, a kamo god se okrenemo, bundeve nas okružuju – u interijerima i na tanjuru. Upravo sada je pravo vrijeme da iskoristite sve blagodati ove kraljice jeseni, jer je bogata antioksidansima, karotenom, vitaminima, a uz to se lako kombinira u svim jelima.
Bundeva tijestu daje sočnost, mekoću i divnu boju. Može se kombinirati i u slanom i u slatkom tijestu, a journal.hr donosi recept gastro blogerice Mirjane Šmit za slane bundevaste kiflice posute sjemenkama.
Meke i ukusne, ove kiflice od bundeve zadovoljit će i najzahtjevnija nepca!
Bundevaste kiflice
SASTOJCI:
Sastojci za tijesto:
700 g glatkog brašna
40 g svježeg kvasca
2 dl mlijeka
1 žličica šećera
6 g praška za pecivo
300 g pirea od muškatne tikve
1 žlica soli
1 jaje
Sastojci za premazivanje:
130 g maslaca
1 jaje
sjemenke buče
sezam
krupna sol
PRIPREMA:
1. Muškatnu tikvu oguliti, narezati na kockice, dodati 1 žlicu ulja i pokrivenu peći u pećnici zagrijanoj na 180 C oko 45 minuta. Ocijediti te štapnim mikserom napraviti pire. Ohladiti.
2. Tijesto: Toplim mlijekom preliti izmrvljeni kvasac i šećer, promiješati i ostaviti 10 – 15 minuta u toploj prostoriji. Brašno prosijati te dodati kvasac i ostale sastojke sobne temperature. Umijesiti i ostaviti 30 minuta.
Tijesto podijeliti na 6 loptica.
3. Maslac podijeliti na 5 kockica te malo otopiti u mikrovalnoj pećnici ili ostaviti 1 – 2 sata na sobnoj temperaturi.
4. Razviti jednu po jednu lopticu u veličini palačinke i slagati jednu na drugu, svaku premazati maslacem. Posljednji sloj ne treba mazati.
5. Tijesto pokriti i ostaviti oko 20 minuta te razviti u veliki krug (promjera 60 cm) i podijeliti na 16 ili 20 dijelova. Praviti kifle i slagati na masni papir. Ostaviti pokrivene na sobnoj temperaturi 30 minuta, premazati umućenim jajetom, posuti sjemenkama i posoliti. Peći u pećnici zagrijanoj na 220 C 15 – 20 minuta, ovisno o pećnici.