Izmjene tri zakona

Od sljedećeg mjeseca braniteljima u FBiH stižu uvećane naknade

novac
07.08.2024.
u 21:45

U rujnu će pripadnicima braniteljske populacije biti isplaćene uvećane novčane naknade za kolovoz i retroaktivno za srpanj

Iako su troškovi života enormno porasli, mjesečna primanja ratnih vojnih invalida i obitelji poginulih branitelja u posljednjih pet godina tek simbolično su uvećana. Primanja braniteljske populacije godinama stagniraju, ali uskoro stižu promjene u načinu njihova obračuna, što bi trebalo olakšati svakodnevicu ovoj populaciji, piše Večernji list BiH.

Naime, umjesto po švicarskoj formuli, točnije rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena, osnovica za braniteljske naknade usklađivat će se po propisima koji reguliraju oblast mirovinskog i invalidskog osiguranja.

Tri zakona

Zakoni o izmjenama Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelj te Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji stupili su na snagu u Federaciji BiH, što znači da će u rujnu pripadnicima braniteljske populacije biti isplaćene uvećane novčane naknade za kolovoz i retroaktivno za srpanj.

Izmjene ovih triju zakona izvršene su jer se ukazala potreba za usklađivanjem osnovice za obračun novčanih primanja braniteljske populacije poslije stupanja na snagu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju. Osnovica za braniteljske naknade sada je usklađena po propisima koji reguliraju oblast mirovinskog i invalidskog osiguranja (MIO). - Primjerice, za 4,75 posto bit će povećane naknade braniteljima i njihovim obiteljima za razdoblje srpanj - prosinac 2024. godine. A ukupno povećanje za 2024. godinu je 6,55 posto – potvrdio je Feni federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Nedžad Lokmić. Dodao je da je izmjenama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji propisana još jedna izmjena kojom će djeci poginulih branitelja, čija je nesposobnost nastala do navršene 15. godine života, odnosno najkasnije do 35. godine života, omogućiti nastavak korištenja prava na obiteljsku invalidninu sve dok ta nesposobnost traje. Predsjednica Federacije Lidija Bradara potpisala je ukaz o proglašenju ovih triju zakona te su na snazi od subote, nakon objave u Službenim novinama Federacije BiH. Za realizaciju navedenih izmjena Zakona o razvojačenim braniteljima predviđeno je povećanje proračuna za 800.000 KM, Zakona o nositeljima ratnih priznanja za 200.000 KM i Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji povećanje za 2,5 milijuna KM.

Novi obračuni

Utvrđene izmjene triju zakona propisuju da će se visina osnovice mjesečnog novčanog dodatka, odnosno mjesečne novčane egzistencijalne naknade, usklađivati na način kako je regulirano usklađivanje mirovina, odnosno propisom koji regulira oblast mirovinskog i invalidskog osiguranja u Federaciji BiH, bez smanjivanja posljednje usklađene osnovice. Podsjetimo, u zaključku koji je u ožujku potpisao resorni federalni ministar Nedžad Lokmić i koji je usuglašen s članovima radne skupine koju čine predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Armije RBiH i HVO-a navodi se da će se usklađivanje osnovica za utvrđivanje mjesečnih novčanih naknada iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite vršiti onako kako je regulirano usklađivanje primanja iz oblasti mirovinskog i invalidskog osiguranja, odnosno u skladu s odredbama Zakona o MIO. Člankom 78. propisano je da se vrijednost općeg boda usklađuje 15. travnja svake godine prema postotku porasta prosječne bruto plaće u Federaciji u prethodnoj godini. U slučaju promjene obuhvata bruto plaće u smislu Zakona o porezu na dohodak, vrijednost općeg boda će se uskladiti prema odredbi članka 79. ovog Zakona. Usklađivanje vrijednosti boda iz stavka može se provoditi najviše dvije uzastopne kalendarske godine. Članak 79. Zakona o MIO glasi: Mirovine se usklađuju 15. travnja svake godine tako da se usklađivanje vrši u visini zbroja 50% postotka porasta potrošačkih cijena i 50% postotka porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini. Nadalje, članak 80. Zakona o MIO glasi: Izvanredno usklađivanje može se provesti jednom u tekućoj godini ako je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda prethodne kalendarske godine veća od 3% i ako nema akumuliranog deficita proračuna Federacije, a najviše do stope rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini. To u biti znači da će rast naknada braniteljskim kategorijama pratiti rast mirovina. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije