Mnogi ne mogu zamisliti blagdane bez orahnjače, uz miris oraha, cimeta i finog dizanog tijesta.
Gastro.24sata.hr donosi recept za orahnjaču za koji navodi da je jedini recept koji će vam trebati.
Potrebno vam je:
30 dag glatkog brašna
20 dag oštrog brašna
pola kockice svježeg kvasca
2 dcl mlijeka
10 dag margarina
1 jaje
2 žumanjka
15 dag šećera
prstohvat soli
malo naribane limunove korice
Za nadjev:
60 dag mljevenih oraha
15 dag šećera
3 žlice grožđica
malo cimeta
3, 5 dcl mlijeka
snijeg od 2 bjelanjka
Priprema:
Za početak odvadite od 2 dcl malo mlijeka (toplog) te umutite svježi kvasac. Pustite sa strane. U posudi pomiješajte glatko i oštro brašno.
Mlijeko zagrijte i u njemu otopite margarin, pustite da se ohladi, da bude mlako. U brašna dodajte šećer, prstohvat soli, jaje, žumanjke, malo naribane limunove korice te mlijeko s margarinom.
Za kraj dodajte kvasac i umijesite glatko tijesto. Dodajte još malo glatkog brašna i mijesite dok vam se tijesto ne prestane lijepiti za ruke.
Zatim tijesto oblikujte u kuglu, stavite u posudu, prekrijte vlažnom krpom te pustite da odmori 30 minuta.
U međuvremenu napravite nadjev. U mljevene orahe dodajte šećer i prelijte s vrućim mlijekom. Dodajte malo cimeta, grožđice (naravno to po želji) i snijeg od bjelanjaka. Sve dobro promiješajte i pustite 5 min da odmori.
Ova količina tijesta dovoljna vam je za dvije štruce kolača. Tijesto izvadite iz posude i razrežite ga na dva dijela. Podlogu pobrašnite i razvaljajte tanko u pravokutnik.
Pola nadjeva rasporedite po tijestu i zarolajte. Isto učinite i s drugim. Ako želite da vam tijesto bude nešto deblje onda možete napraviti sve iz jednog komada s tim da sastojke za nadjev napravite u pola količine.
Kada ste napravili štruce stavite ih u tepsiju, na papir za pečenje, te pustite 15 ak minuta da odmore. Prije pečenja na par mjesta probušite ih čačkalicom.
Štruce stavite peći u zagrijanu pećnicu na 170°C 15-ak minuta. Zatim smanjite na 150°C, prekrijte ih aluminijskom folijom te pecite još 20-ak minuta. Kada dobiju lijepu smeđu boju gotove su.
Pustite da se ohlade te pospite šećerom u prahu. Dobar tek!
Ne bi se štel mešat u kulinarsku umetnost, ali saki Zagorec vredan svog gemišta bu vam rekel da se veli Orehnjača...