PROBAJTE

Orahnjača - jedini recept koji će vam trebati

Gastro.24sata.hr/Nevena Josipović
11.11.2020.
u 07:10

Mnogi ne mogu zamisliti blagdane bez orahnjače, uz miris oraha, cimeta i finog dizanog tijesta.

Gastro.24sata.hr donosi recept za orahnjaču za koji navodi da je jedini recept koji će vam trebati.


Potrebno vam je: 

30 dag glatkog brašna 
20 dag oštrog brašna 
pola kockice svježeg kvasca 
2 dcl mlijeka 
10 dag margarina 
1 jaje
2 žumanjka 
15 dag šećera 
prstohvat soli 
malo naribane limunove korice 

Za nadjev: 

60 dag mljevenih oraha 
15 dag šećera 
3 žlice grožđica 
malo cimeta 
3, 5 dcl mlijeka 
snijeg od 2 bjelanjka 

Priprema: 

Za početak odvadite od 2 dcl malo mlijeka (toplog) te umutite svježi kvasac. Pustite sa strane. U posudi pomiješajte glatko i oštro brašno. 

Mlijeko zagrijte i u njemu otopite margarin, pustite da se ohladi, da bude mlako. U brašna dodajte šećer, prstohvat soli, jaje, žumanjke, malo naribane limunove korice te mlijeko s margarinom.

Za kraj dodajte kvasac i umijesite glatko tijesto. Dodajte još malo glatkog brašna i mijesite dok vam se tijesto ne prestane lijepiti za ruke. 

Zatim tijesto oblikujte u kuglu, stavite u posudu, prekrijte vlažnom krpom te pustite da odmori 30 minuta. 

U međuvremenu napravite nadjev. U mljevene orahe dodajte šećer i  prelijte s vrućim mlijekom. Dodajte malo cimeta, grožđice (naravno to po želji) i snijeg od bjelanjaka. Sve dobro promiješajte i pustite 5 min da odmori. 

Ova količina tijesta dovoljna vam je za dvije štruce kolača. Tijesto izvadite iz posude i razrežite ga na dva dijela. Podlogu pobrašnite i razvaljajte tanko u pravokutnik. 

Pola nadjeva rasporedite po tijestu i zarolajte. Isto učinite i s drugim. Ako želite da vam tijesto bude nešto deblje onda možete napraviti sve iz jednog komada s tim da sastojke za nadjev napravite u pola količine. 

Kada ste napravili štruce stavite ih u tepsiju, na papir za pečenje, te pustite 15 ak minuta da odmore. Prije pečenja na par mjesta probušite ih čačkalicom. 

Štruce stavite peći u zagrijanu pećnicu na 170°C 15-ak minuta. Zatim smanjite na 150°C, prekrijte ih aluminijskom folijom te pecite još 20-ak minuta. Kada dobiju lijepu smeđu boju gotove su. 

Pustite da se ohlade te pospite šećerom u prahu. Dobar tek!

Ključne riječi

Komentara 1

IZ
Iznogud
06:44 12.11.2020.

Ne bi se štel mešat u kulinarsku umetnost, ali saki Zagorec vredan svog gemišta bu vam rekel da se veli Orehnjača...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije