Svake godine svjetska organizacija Environmental Working Group objavljuje listu povrća i voća koje u sebi sadrži najviše i najmanje pesticida. Već pedeset godina na vrhu liste namirnica koje sadrže najviše pesticida, jabuke su uvjerljivo na prvom mestu jer se tretiraju prije i poslije berbe kako bi što duže ostale svježe.
Napravljeno 2148 analiza
Drugu godinu zaredom na čelu liste “najčistijih” namirnica je avokado kome su pesticidi nađeni na svega jedan posto uzoraka. Krumpir sadrži najviše pesticida u odnosu na svoju težinu, kod prosečne paprike babure nađeno je čak 15 različitih vrsta pesticida izvan sezone, isto kao i kod grožđa, dok cherry rajčica, nektarine, breskve, grašak, jagode i jabuke sadrže oko 13 različitih vrsta pesticida. Čak 99 posto testiranih uzoraka jabuka sadržavalo je bar jedan pesticid u sebi. Ovo voće kontinuirano se tretira kako bi se proizvođači riješili raznih kukaca, nametnika i gljivica. 98 posto testiranih uzoraka breskvi i 97 posto nektarina sadržavalo je pesticide. Na ljestvice voća i povrća najviše tretiranih pesticidima našli su se i celer i špinat kao povrće koje se često tretira pesticidima. Krastavci su također na popisu povrća tretiranog pesticidima. “Na osnovi pikupljenih i obrađenih podataka, dostavljenih od laboratorija za kontrolu hrane, u razdoblju 1. 1. - 31. 12. 2014. godine, u BiH je urađeno ukupno 2148 analiza na prisustvo ostataka pesticida, od toga broja četiri analize bile su neodgovarajuće, što je 0,19%”, navedeno je u dopisu Agencije za sigurnost hrane BiH. Na prisustvo ostataka pesticida u voću i proizvodima od voća je urađeno 657 analiza, od čega jedna analiza(0,15%) nije bila u skladu s važećih propisima. Na prisustvo ostataka pesticida u povrću i proizvodima od povrća urađena je 561 analiza, od čega nije bilo analiza koje nisu u skladu s važećim propisima. Agencija je u suradnji s nadležnim inspekcijskim tijelima i laboratorijima za kontrolu hrane u BiH, u 2014. godini realizirala plan praćenja zdravstvene ispravnosti vode za piće i hrane za životinje u poplavljenim područjima BiH.
154 uzorka voća i povrća
Provedeni plan praćenja, između ostalog, obuhvaćao je i kontrolu prisustva ostataka pesticida u voću i povrću. Uzeta su 154 uzorka voća i povrća, od toga 61 uzorak voća i 93 uzorka povrća, u kojima je analizirano prisustvo 24 aktivne tvari. Uzeti su uzorci grejpa, grožđa, jabuke, klementine, kruške, limuna, mandarine i naranče, kelja, krastavca, krumpira, kupusa, luka, paprike, rajčice, špinata i salate, a uzorkovani proizvodi su bili podrijetlom iz domaće proizvodnje i uvoza. Rezultati laboratorijskih analiza pokazali su da su svi uzeti uzorci bili u skladu s pravilnikom o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani te onoj za životinje biljnog i životinjskog podrijetla. Prisustvo ostataka pesticida je otkriveno u 11 uzoraka, i to u pet uzoraka jabuke, tri kruške, te u po jednom uzorku limuna, kupusa i rajčice, ali utvrđene vrijednosti bile su ispod maksimalne razine ostataka pesticida propisanog pravilnikom o maksimalnim razinama ostataka pesticida.