Snaga prirode

Osveta prirode za betonizaciju, bespravnu gradnju, ilegalnu sječu šuma

storyeditor/2024-10-07/PXL_051024_121797669.jpg
08.10.2024.
u 11:59

Ekstremne suše pa ekstremne količine kiše koje padnu u svega nekoliko sati, snijeg kojeg nema u prosincu ili siječnju, ali ga impresivno mnogo padne u rujnu, sve je to naša svakodnevica već niz godina. I možemo si lagati da su klimatske promjene jedini krivac za svu štetu koju nam nepredvidivo vrijeme donosi, no istina je da smo za mnogo toga sami krivi. Stručnjaci već godinama upozoravaju da je čovjek u svojoj bahatosti i pohlepi zaboravio da pravila igre u tim mijenama postoje i da ih se treba držati. Dokaz tome je i posljednja poplava u Podgori u RH u kojoj je u sat vremena palo oko 140 litara vode po četvornom metru, što je prouzročilo bujične nanose vode i svega što je bujica pokupila s Biokova te preplavila ulice, kuće, podrume, šetnice. Mještani upiru prstom u Hrvatske vode.

No Irina Putica, direktorica Vodno-gospodarskog odjela za slivove južnog Jadrana Hrvatskih voda, kazala je da se potoci i kanali čiste dva puta godišnje te objasnila da je do tako snažne bujice došlo i zbog ovoljetnog velikog požara koji je ogolio južne padine Biokova preko kojih su se slile ogromne količine vode i blata. Nije bilo stabala koja bi dio tog "materijala" zadržala te bi se upio dio kiše i ublažila snaga vode. Održan je u Podgori i sastanak načelnice Petre Radić s predstavnicima Civilne zaštite i Hrvatskih voda, nakon kojih je i I. Putica izjavila da je na sastanku zaključeno kako su velika urbanizacija i sustav odvodnje oborinskih voda, požar ovoga ljeta te klimatske promjene utjecali na smanjenje mogućnosti apsorpcije tolikih količina oborina koje su pale u vrlo kratkom vremenu. Objavljen je i podatak da je još 1835. godine u nacrtima i starim kartama koje je imala i Austro-Ugarska na mjestu gdje je u Podgori sada bila najveća bujica ucrtan bujični potok – mjesto koje mora biti slobodno kako bi se oborinske i bujične vode s Biokova mogle slijevati u more! No potok je s vremenom potpuno zabetoniran. Podsjetimo, kako to nije jedini slučaj - na karlovačkom je području prije nekoliko godina u samom gradu jedno naselje bilo potpuno poplavljeno – ispostavilo se da su ljudi bez ikakvih dozvola napravili kuće u dolini koja je u svim kartama ucrtana kao svojevrsni bazen. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije