Prema novom istraživanju koje je objavilo Europsko kardiološko društvo, korištenje filtera je apsolutno najzdraviji način pripreme kave. Stručnjaci su se tijekom istraživanja fokusirali na povezanost kave i zdravlja kardiovaskularnog sustava te na to koliko kava utječe na rizik od srčanog udara.
- Naša studija daje snažne i uvjerljive dokaze o povezanosti metode pripreme kave, srčanog udara i dugovječnosti. Nefiltrirana kava sadrži tvari koje povećavaju kolesterol u krvi. Korištenjem filtra to se uklanja i tako umanjuje rizik od srčanog udara i prijevremene smrti - pojasnio je autor studije, profesor Dag S. Thelle sa Sveučilišta u Göteborgu u Švedskoj, prenosi 24sata.hr.
Profesor Thale je prije 30 godina otkrio nešto što je uznemirilo sve zaljubljenike u ispijanje kave - zaključio je kako je ispijanje ovog mirisnog napitka povezano s višim razinama sveukupnog kolesterola i većim razinama LDL kolesterola, koji se smatra lošim.
Filter uklanja štetne tvari koje podižu razinu lipida
Daljnjim istraživanjima je zajedno sa svojim timom otkrio da filter može ukloniti štetne tvari koje podižu razinu lipida. Šalica nefiltrirane kave u prosjeku sadrži 30 puta više štetnih tvari od filtrirane. Stoga je profesor zaključio da ispijanje nefiltrirane kave povećava šansu od srčanog udara i smrti uzrokovane srčanim bolestima.
- Pitali smo se hoće li ovaj učinak na kolesterol rezultirati većim brojem srčanih udara i smrti od srčanih bolesti. Ali, bilo je neetično raditi pokus tako da ljudi piju kavu ili ne. Stoga smo napravili veliku populacijsku studiju i nekoliko desetljeća kasnije izvještavamo o rezultatima - pojasnio je profesor Dag S. Thelle. Dodao je kako su ovo rezultati višegodišnjeg istraživanja i praćenja.
Istraživanjem je obuhvaćeno više od 500.000 ljudi
Između 1985. i 2003. godine, grupa od 508.747 norveških muškaraca i žena u dobi od 20 do 79 godina praćena je nakon što gu ispunili upitnik o navikama ispijanja kave. U obzir su uzeti i drugi čimbenici koji su mogli utjecati na zdravstvene rezultate sudionika, poput pušenja, vježbanja, težine i krvnog tlaka.
Sudionike su u prosjeku pratili 20 godina, a tijekom tog razdoblja preminulo je ukupno njih 46.341. Među njima se 12.621 odnosilo na smrti zbog nekog kardiovaskularnog problema, a otprilike polovica je uzrokovana srčanim udarom (6.202).
Ljudi koji su pili filtriranu kavu manje su umirali od bilo kojeg uzroka, kao i od srčanog udara te od bolesti povezanih sa kardiovaskularnim sustavom.
'Bolje je piti filtriranu kavu nego ne ispijati kavu uopće'
Također, rezultati istraživanja pokazali su kako je bolje piti filtriranu kavu nego ne ispijati kavu uopće - ta navika smanjuje šansu od smrti za 15 posto, zaključili su istraživači. Osim toga, filtrirana kava bila je povezana sa 12 posto manjim rizikom od smrti kod muškaraca i s 20 posto kod žena koji su rekli da popiju od jedne do četiri kave dnevno.
- Otkrili smo da su ljudi koji piju filtriranu kavu općenito bolje od onih koji kavu ne konzumiraju. To se nije moglo objasniti nijednom drugom varijablom, kao što su dob, spol ili životne navike. Stoga mislimo da je to opažanje istinito - kazao je profesor Thelle.
Naglasio je kako su ovi rezultati nastali promatranjem i nisu konačno definirani. Savjetuje ljudima koji imaju visoki kolesterol i žele nešto poduzeti po tom pitanju, da se drže podalje od nefiltrirane i espresso kave, prenosi theladders.com.