Kako stiže hladnije doba, često nas privlače popularni, sezonski okusi. Istodobno počinjemo razmišljati o očuvanju zdravlja kroz sezonu prehlade i gripe. Dobra vijest je da mnoge namirnice koje povezujemo s jeseni imaju i brojne zdravstvene prednosti, kako piše Real Simple.
Bundeva
Beta-karoten koji bundevi daje prepoznatljivu narančastu nijansu također služi kao antioksidans, a konzumacija beta-karotena može pomoći u smanjenju rizika od razvoja određenih vrsta raka, ponuditi zaštitu od astme i srčanih bolesti, a može i smanjiti rizik od makularne degeneracije te je odličan izvor vlakana.
Korijensko povrće
Pečeno korjenasto povrće jedna je od radosti jeseni, a to ukusno korjenasto povrće hranjiva je hrana puna antioksidansa. Također služe kao dobri izvori vitamina A i C, koji pomažu u održavanju imunološkog sustava pri ulasku u sezonu prehlade i gripe. Povrće koje je poželjno konzumirati je mrkva, rotkvice, rutabaga, pastrnjak i celer.
Jabuke
Vlakna su glavna prednost što se tiče jabuka, jer sadrže 4 grama po obroku. Prehrana bogata namirnicama punih vlaknima, poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i graha povezane su s manjim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2, pa čak i raka dojke i kolorektalnog karcinoma. I definitivno je nemojte guliti prije jela! Koža jabuka bogata je polifenolima i antioksidansima za koje se zna da štite od stresa, koji je povezan s mnogim kroničnim bolestima.
Cimet
Postoje neka istraživanja koja pokazuju da cimet može biti od pomoći onima s rezistencijom na inzulin ili dijabetesom tipa 2. Čak i ako ne patite od jednog od tih stanja, cimet bi vam mogao pomoći u održavanju razine šećera u krvi.