DVIJE MIROVINE

Ovih umirovljenika je sve više: Koriste zanimljivu opciju, mirovine im zbog toga rastu

mirovine
21.07.2024.
u 15:29

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), dio obiteljske mirovine prima 106.097 osoba, mahom udovica. Pritom se u odnosu na prethodni mjesec njihov broj povećao za 1155, što je nastavak trenda

Sve je više umirovljenika koji u Hrvatskoj primaju dvije mirovine. Pritom nije riječ o mirovinama iz Hrvatske i inozemstva, ostvarenima temeljem rada u zemlji i tuđini, već o mogućnosti primanja dijela obiteljske mirovine uz svoju vlastitu.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), dio obiteljske mirovine prima 106.097 osoba, mahom udovica. Pritom se u odnosu na prethodni mjesec njihov broj povećao za 1155, što je nastavak trenda piše Mirovina.hr.

Mogućnost primanja dijela obiteljske mirovine uvedena je 1. siječnja prošle godine. Stariji građani su tad u velikom broju pohrlili na šaltere HZMO-a jer je trebalo podnositi zasebne zahtjeve za tu mogućnost.

Pravo na primanje dijela obiteljske mirovine uz vlastitu mogu dobiti samo stariji od 65 godina. S obzirom na to da se takva mirovina ne isplaćuje automatski potrebno je podnijeti zahtjev. Pritom građani mogu birati hoće li primati ovu kombinaciju obiteljske i vlastite (starosna, prijevremena ili invalidska) ili će primati samo obiteljsku mirovinu. Pritom HZMO vodi računa o tome koji je model isplate prihvatljiviji svakom pojedinom umirovljeniku, odnosno umirovljenici, s obzirom na to da ovu mogućnost koriste mahom udovice.

No, pravo na ovu opciju imaju samo oni čiji zbroj mirovina ne prelazi iznos 80 aktualnih vrijednosti mirovina, što je trenutno 980 eura, ali će se promijeniti sa sljedećim usklađivanjem. Uz to, treba reći da su sve obiteljske mirovine s uvođenjem ovog prava izbora povećane za 10 posto.

Korisnici ove kombinacije imaju u prosjeku 78 godina i osam mjeseci, a skupili su 31 godinu i četiri mjeseca staža. Oni koji primaju dio obiteljske mirovine u prosjeku svakog mjeseca dobiju 105,82 eura. S tim “dodatkom”, prosječna svota ukupne mirovine koju dobivaju udovice i udovci iznosi oko 600 eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?