Tijekom blagdanskog prejedanja u ljekarnama su ovih dana najtraženiji proizvodi koji “liječe” ili ublažavaju žgaravicu i ostale želučane tegobe.
No većinu takvih problema, savjetuju stručnjaci, lako je riješiti i s običnom sodom bikarbonom, koja se posljednjih godina ponovno vraća u modu i sve su brojnije studije o njezinoj dobrobiti za naš okoliš i zdravlje.
Kod želučanih problema, mučnine, žgaravice, nadutosti, koji su najčešće uzrokovani brzom hranom, stresom, nekim lijekovima ili probavnim smetnjama, soda bikarbona dobar je prirodni lijek koji pomaže neutralizirati kiseline u probavnom sustavu, a razbija i masne tvari u hrani kako bi se ona lakše probavila, bez pritiska i boli u trbuhu.
Dovoljno je u pola čaše tople vode dodati pola žličice sode bikarbone, promiješati, pričekati da se otopi i popiti, a kao još učinkovitija mjera preporučuje se i da se u takvu otopinu doda i žlica alkoholnog ili jabučnog octa te, nakon nekoliko minuta, kad se smire mjehurići, popije naiskap.