Trešnje su izuzetno nutritivne, imaju tiamin, riboflavin i vitamin B6 koji su od vitalne važnosti za metabolizam. Osim toga, u svakom plodu ima oko 10% vode te celuloze, pektina, karotina, vitamina C. Tu su i kiseline - jabučna, limunska, vinska.
100 grama trešanja ima samo 60 kalorija, stoga su idealne za neki međuobrok.
Tamniju crvenu nijansu imaju radi antocijanina, antioksidansa jakih protuupalnih svojstava. Studije otkrivaju da je 20 trešanja bolje od jednog aspirina, piše 24sata.hr.
Preporuka su i za dijabetičare, jer imaju niski glikemijski indeks.
Liječnici ih preporučuju i radi flavonoida koji su prirodna protuupalna sredstva koja ublažavaju simptome alergija i astme te ujedno jačaju kolagen. To je protein ključan za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva.
Jedna od studija dokazala je i kako sok od trešanja može ublažiti bolove u mišićima nakon treninga.
Istraživanje objavljeno u časopisu Arthritis & Rheumatism, provedeno na 633 osobe oboljele od gihta, pokazalo je da dvodnevna konzumacija trešanja smanjuje rizik od pojave gihta za 35%.
Ujedno sadrže melatonin, hormon koji pomaže u regulaciji sna, stoga konzumacija trešanja može poboljšati kvalitetu sna i pomoći kod nesanice.
Imaju i kalij koji može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, regulaciji krvnog tlaka, srčanih otkucaja i električne aktivnosti u srcu. Možemo ih konzumirati svježe ili zamrznute, njima ukrasiti sladoled, ubaciti ih u kolače, torte, biskvite...